NavMenu

Češki poludržavni elektroenergetski gigant ČEZ u 2022. osam puta povećao dobit

Izvor: Beta Utorak, 21.03.2023. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Češki poludržavni elektro-energetski gigant ČEZ tokom ratne 2022. godine povećao je osam puta neto dobit sa više od 400 mil EUR prethodne godine na 3,36 mlrd EUR u preračunu lane, što je istorijski rekord, pošto je do sada zaradio najviše oko dve milijarde evra, 2009. godine.

ČEZ je u današnjem saopštenju istakao da ovako dobre poslovne rezultate ima da zahvali pre svega prošlogodišnjem ogromnom rastu prodajnih cena struje za 327%, posebno povoljno za grupaciju koja ima dve nuklearne elektrane Dukovani i Temelin čija proizvodnja je prošle godine bila rekordna, a smanjila je proizvodnju u termoelektranama na ugalj i gas.

Električnu energiju ČEZ je prodavao prošle godine u proseku po 300 EUR za MWh, dok je proizvodio po ceni od 100 evra za MWh, saopštila je kompanija.

Dobit koja je prevazišla i najveće optimiste među ekonomskim analitičarima, jer je umesto 80 milijardi kruna očekivana dobit od najviše 70 milijardi, znači i rekordne dividende za akcionare, pre svega državu u čijim je rukama skoro 70 odsto akcija ČEZ-a.

- U slučaju da isplatimo dividende na gornjoj granici, to bi značilo 2,7 milijardi za sve akcionare a od toga 1,9 mlrd EUR za češku državu - kazao je generalni direktor ČEZ-a Danijel Beneš.


U državni bužet Češke iz ČEZ-a će stići za prošlu godinu i 1,7 mlrd EUR posebnog ratnog poreza na neočekivanu dobit koji je vlada premijera Petra Fijale uvela privremeno na preduzeća u energetskom sektoru i na banke.

Analitičari ne očekuju da bi zahvaljujucí ovako dobrim rezultatima ČEZ-a za prošlu godinu i zbog osetnog smanjenja cena struje i gasa krajem prošle i početkom ove godine jeftinije struju mogli da plaćaju i češki potrošači.

- Problem je u tome što ČEZ ima konzervativnu strategiju kada pre svega za domaćinstva i najmanja preduzeća kupuje električnu energiju godinu dana unapred. Znači mi sada vidimo prošlogodišnje cene - kazala je češkom javnom radiju Radiožurnal analitičarka Jana Klimova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.