NavMenu

Predstavljen koncept Inovacionog distrikta u Kragujevcu - Digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem na 56.000 m2

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.03.2023. 17:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja trećeg objekta Državnog data centra, našeg prvog budućeg Inovacionog distrikta i jedinog u ovom delu Evrope, doprineće još boljem imidžu Srbije u svetu, a biće i važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je prisustvovao predstavljanju koncepta izgradnje treće faze Državnog data centra u Kragujevcu za njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Pored postojeća dva najsavremenija objekta Državnog data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 metara kvadratnih i zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem.

Centar će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce. Komercijalni zakupci prostora u Državnom data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security).


U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT, zatim Smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, kao i edukacioni centar za obuke studenata.

U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu.

Arhitekta Anđela Karabašević održala je prezentaciju i predstavila idejno rešenje budućeg izgleda ovog jedinstvenog kompleksa, preneo je sajt Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.