NavMenu

Čelična hala po meri sa garancijom do 100 godina – Firma "Hupro" radi po sistemu "ključ u ruke" objekte za poljoprivredu, industriju, sport

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2011. 15:13
Komentari
Podeli

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi

U više od 25 zemalja sveta čelične, montažne, samonoseće, lučne konstrukcije našle su raznovrsnu primenu u poljoprivredi, sportu, industriji. Koriste se kao hale za proizvodnju, skladišta, kao silosi, hale za pijace, sportski objekti, za pokrivanje bazena, hokejaških igrališta, karting staza... Imaju garanciju do sto godina, a mogu se izgraditi i za desetak dana. Od septembra prošle godine u Srbiji posluje "Hupro", ćerka firma slovačke firme "Hupro" koja se već 15 godina bavi proizvodnjom ovakvih hala.

- Reč je o čeličnim, montažnim, halama koje se rade po jedinstvenoj patentom zaštićenoj tehnologiji. Hale se rade po sistemu 2 u 1 gde noseća konstrukcija vrši i funkciju plašta. To su, samonoseće, polukružne konstrukcije zaštićene alucinkom odnosno mešavinom aluminijuma i cinka. Proizvođač čelika "ArcelorMittal" daje garanciju na koroziju 25 godina. U zavisnosti od tipa hale dajemo garanciju na konstrukciju od 70 do 100 godina – kaže u razgovoru za "eKapiju" Goran Dragojlović, direktor firme "Hupro".

Hala se montira u kratkom roku – objekat površine 1.000 m2 je gotov za 12 dana.

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi

- Hale koje smo do sada konstruisali i montirali su u rasponu od 9 do 42 metra. Sada možemo da napravimo širinu luka hale i do 52 metra bez podporne konstrukcije.

Kao glavnu prednost hala "Hupro" naš sagovornik navodi samonoseću konstrukciju koja nema potporne stubove pa je zbog toga i dosta jeftinija izgradnja od sličnih montažnih hala.

- Cena čelične konstrukcije po m2 prekrivene površine je u proseku oko 60 EUR i za halu širine luka 9 m i za onu raspona 52 m. Cena se određuje individualno za svaku halu jer se računa koliko se troši čelika po m2 - neka hala je viša pa se troši više čelika neka je šira i ima deblji lim – objašnjava direktor kompanije "Hupro".

Hala po želji

Prema rečima našeg sagovornika, čelične hale se mogu prilagoditi željama kupca.

- Prekrivanjem prostora lučnom konstrukcijom investitor automatski dobije dva bočna zida po dužini i krov. Čela hale mogu da budu čelična koja mi proizvodimo ili zidana. Unutar hale možemo da gradimo spratove od čelične konstrukcije pa da u jednom delu hale budu kancelarije na nekoliko spratova a u drugom delu da bude proizvodnja sa visokim plafonom.

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi
(Kancelarije i proizvodnja)

U zavisnosti od toga koliko je potrebno svetla u hali, "Hupro" ugrađuje u samu konstrukciju providne panele 3 metra dugačke i 60 centimetara široke, a postoji mogućnost i za postavljenj krovnih prozora, bočnih vrata.

- Iako je lučna hala, sa strane se ne gubi mnogo prostora gledajući po visini, jer već metar i po udaljenosti od zida (lučne konstrukcije), hala dostiže visinu od 3 do 5 metara. Ukoliko je potrebno zagrevati halu, mi radimo spušten plafon pomoću izolacije. Takođe, hala može da se napravi tako da sa jedne strane bude čelični polukružni deo, a sa druge da bude zid. Možemo halu i da izdignemo da bude izgrađena na stubovima, a ova konstrukcija može da posluži i samo kao krov za neku građevinu – navodi Dragojlović raznovrsnost primene ove montažne hale.

Objekat po sistemu "ključ u ruke"

Firma "Hupro" u saradnji sa beogradskom firmom "Prostor Plus" koja se bavi izvođenjem građevinskih radova, radi hale po sistemu "ključ u ruke" – od projekta do završnih radova.

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi

"Hupro" je rešio i pitanje kondenzacije koji je čest problem kod ovakvih objekata.

- Mi smo problem kondenzacije rešili na 95% jer uvek postoji neka sitna kondenzacija. Sa strane u dnu hale ostavljamo otvore za vazduh a na krov hale postavljamo ventilatore koji rade na principu toplog-hladnog vazduha tako da ne troše energiju. Vazduh ulazi kroz otvore na dnu hale hale i penje se po zidu čelične konstrukcije i izlazi gore kroz ventilatore i tako konstantno suši halu iznutra. Takođe možemo da montiramo bilo koju izolaciju sa unutrašnje strane hale odnosno u zavisnosti od toga za šta je hala namenjena. Izolaciju kačimo sa unutrašnje strane pomoću visećeg sistema "Rigips". Ostavljamo prostor između zida hale i izolacije 5 centimetara tako da i dalje struji vazduh po zidovima hale i suši halu, samim tim izolacija se ne kvasi i duže traje – objašnjava Dragojlović.

Raznovrsna primena

"Hupro" je do sada najviše hala napravio za oblast poljoprivrede, posebno u Poljskoj.

- Ove hale se mogu koristiti i kao ležeći silosi. Sve naše konstrukcije su napravljene posle proračuna statičara i projektanata. Obraća se pažnja na kojoj lokaciji se postavlja hala, kolika je količina, snega kiše po m2, udari vetra i drugo. Radili smo u Poljskoj silos sa otvorom na krovu tako da traktor ubacuje žito preko krova i puni halu do 5 metara visine. Hala je toliko statički jaka da može da se napuni žitaricama skoro do vrha.

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi
(Izgled buduće pijace u Poljskoj)

Dragojlović napominje da je konstrukcija otporna na zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale.

- Konstrukcija ima lepu srebrnu boju zbog alucinka. Ta boja odbija sunce ali se hala zagreva pošto je čelična. Istim sistemom kojim sušimo halu, i hladimo je stalnim strujanjem vazduha. Dobili smo saznanja od naših poljoprivrednih investitora, da preko leta poljoprivrednici nalaze prijatan hlad u neizolovanoj hali što je veoma interesantno.

Hale "Hupro" se mogu koristiti i kao sportski objekti, kancelarije, stambeni objekti...

- Hale su primenljive za različlite sportove. Interesantno je da kada montiramo halu za dva teniska terena koja pozicioniramo po širini hale, dobijamo mogućnost da celom dužinom čela hale montiramo visoka klizna vrata, tako da leti dobijate poluotvoren teren, koji je zaštićen od sunca i kiše.

Firma "Hupro" je u Srbiji montirala pomoćnu halu za "Kuću fudbala" u Staroj Pazovi.

Pomoćna hala u Staroj PazoviPomoćna hala u Staroj Pazovi

- Fudbalski savez Srbije je veoma zadovoljan sa halom. Postoji mogućnost da u narednom periodu prekrijemo i neki od pomoćnih terena.

Dragojlović kaže da je "Hupro" spreman da sarađuje i sa opštinama koje bi želele da za kratko vreme izgrade hale u razne svrhe, kao što je sada aktualna izgradnja prostora za odlaganje i preradu odpada u opštinama širom zemlje.

- Ovakve konstrukcije nisu bile ponuđene u Srbiji do sada, ovo je jeftinija varijanta od drugih objekata. Brzo gradimo i dajemo garancije. U Evropi je trend da se ne zidaju velike hale već da se montiraju. Verujem da će ovakve konstrukcije koje se mogu prilagoditi različitim namenama biti interesantne i državnim projektima.

"Hupro" je u pregovorima sa firmama koje bi želele kod nas da grade različite tipove hala, a kao najinteresantnije izdvajaju želju jednog Beograđanina da napravi vikendicu.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.