NavMenu

Dokazi o kretanju građevinskog otpada, katalog brownfiled investicija, obavezni energetski pasoši - Šta donose izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji?

Izvor: eKapija Nedelja, 19.03.2023. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Prema izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, ubuduće jednom izdati lokacijski uslovi neće moći da se menjaju tokom same gradnje, dok će informacije o lokaciji moći da izdaju i notari, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je, kako se navodi na sajtu Vlade, prilikom razgovora sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, rekao da će investitori ubuduće morati da prilože dokaz o osiguranju eventualne štete trećim licima pre prijave radova, ali i eksplicitne garancije da će platiti popravku eventualne štete na lokalnoj infrastrukturi, koja bi mogla da nastane tokom izgradnje.

Ministar je ukazao na to da će investitori morati da prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada kako se ne bi stvarale divlje deponije, i ujedno naglasio da će lokalne samouprave imati obavezu da najmanje 70% njihove teritorije bude pokriveno urbanističkim planovima.

- Zakon je predvideo i katalog braunfild investicija, što će olakšati izgradnju u gradovima i opštinama - naveo je Vesić i dodao da će energetski pasoš postati obavezan.

Prema njegovim rečima, nove zgrade već imaju pasoš, a starim zgradama se ostavlja rok da ga pribave, i to 3 godine za javne zgrade, pet godina za kompanije i 10 godina za stambene zgrade, za koje će troškove snositi jedinice lokalne samouprave.

On je predočio da će "ubrzani proces izdavanja građevinskih dozvola dovesti do povećanja prihoda od doprinosa za građevinsko zemljište", jer će se više graditi, kao i od poreza na imovinu, koji je izvorni prihod lokalnih samouprava, budući da će biti više izgrađenih objekata.

Pored toga, kako je podvukao, lokalne samouprave će imati i veće prihode od većeg broja priključaka na komunalni sistem, a ukidanje konverzije dovešće do toga da lokalne samouprave dobiju veći prihod jer će se graditi na tim lokacijama, navedeno je na sajtu Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Saobraćaj

Da li su automatizovane garaže rešenje za problem parkiranja u Beogradu?

Svaki vozač iz bilo kog većeg grada u Srbiji zna kakve su muke s parkiranjem, posebno u centralnim gradskim ulicama. Ovaj problem najizraženiji je, naravno, u Beogradu, u kojem ljudi sate i sate gube u pokušajima da pronađu slobodno mesto u obeleženim zonama, na parkinzima ili u javnim garažama. Zato se sve češće kao idealno rešenje za Beograd pominju podzemne automatizovane garaže koje, prema rečima zagovornika ove ideje,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.