NavMenu

Matična kompanija Banke Silicijumske doline podnosi zahtev za zaštitu od bankrota

Izvor: Beta Subota, 18.03.2023. 11:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Brett_Hondow)Ilustracija
Finansijska grupa SVB, matična kompanija propale Banke Silicijumske doline, saopštila je da podnosi zahtev za zaštitu od bankrota.

Nakon što su američke vlasti prošle nedelje zatvorile Banku silicijumske doline zbog nesolventnosti, protiv Finansijske grupe SVB podneta je grupna tužba, u kojoj se tvrdi da nije objavila rizike po njeno poslovanje od budućih povećanja kamatnih stopa.

Finansijska grupa SVB više nije povezana sa Bankom Silicijumske doline, čiji je kolaps drugi najteži neuspeh neke banke u istoriji SAD, a prvi od propasti banke Vošington mjutjual (Washington Mutual) 2008. godine.

Matična kompanija doskorašnje Banke Silicijumske doline navela je da će joj proces zaštite od bankrota omogućiti da sačuva vrednost dok procenjuje strateške alternative za svoje vredne poslove i imovinu.

Gašenje Banke Silicijumske doline prošlog petka i njujorške Signature (Signačer) banke dva dana kasnije oživelo je teška sećanja na finansijsku krizu koja je gurnula SAD u Veliku recesiju, 2007-2009. godine.

Američka savezna vlada, rešena da povrati poverenje javnosti u bankarski sistem, tokom vikenda je zaštitila sve depozite tih banaka, uključujući one koji su premašili ograničenje od 250.000 dolara po individualnom računu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.