NavMenu

Državi od akcija "C marketa" i "Pekabete" 40 mil EUR - Dogovor kupca "Delhaize" i Agencije za privatizaciju

Izvor: Blic Sreda, 09.03.2011. 09:20
Komentari
Podeli

"Delhaize" se dogovorio sa Agencijom za privatizaciju da otkupi državne akcije u "Deltinom" "C marketu" i "Pekabeti", pa bi osim poreza, država od prodaje kompanije "Maxi" mogla da profitira dodatnih 40 mil EUR, saznaje "Blic". Novac će ići u Akcionarski fond, pa će svaki građanin koji ima pravo na besplatne akcije od novog vlasnika "Maxi" dobiti po 8 EUR.

Kad je "Delta" kupila većinske pakete "Pekabete" i "C marketa" propisi je nisu obavezivali da otkupi i akcije ostalih akcionara. Danas po Zakonu o preuzimanju, svi koji kupe najmanje 25% kapitala nekog preduzeća moraju dati ponudu za preuzimanje njegovog celokupnog vlasništva.

- Zastupnici "Delhaize" bili su u Agenciji za privatizaciju, a juče su o detaljima preuzimanja manjinskih paketa razgovarali i u Komisiji za hartije od vrednosti. Dogovor je da će kupiti državne pakete u "Pekabeti" i "C marketu" i da žele da ispune sve zakonske obaveze - kaže naš izvor, inače jedan od pregovarača.

Najviše bi mogla da se ovajdi država koja ima 14% akcija u "Pekabeti" i 23% u "C marketu". Oko 17%, odnosno dva odsto akcija u "C marketu" je u rukama građana i pravnih lica, a ponovo bi mogao da profitira i Miroslav Mišković. Naime, kompanija "Tvidel" koja se nezvanično vezuje za njegovo vlasništvo, u "Pekabeti" je vlasnik 18.508 akcija.

U Agenciji za privatizaciju su potvrdili da će državne deonice prodati po ceni ne manjoj od one koju je "Delhaize" po deonici platio kompaniji "Maxi".

- Tražimo način kako ćemo društveni kapital u "C marketu" pretvoriti u državni. Zna se da će novac od prodaje ići u Akcionarski fond koji se deli na besplatne akcije - kažu u Agenciji.

U jednoj konsultantskoj kući koja je zastupala prodaju najvećih kompanija u Srbiji, izračunali su za "Blic" da bi akciju "Pekabete" "Delhaize" mogao da otkupljuje po ceni od oko 200 EUR, a "C marketa" po 700 EUR. U brokerskoj kući "Sinteza" ocenjuju da će cena po kojoj država bude prodavala svoje akcije važiti i za ostale akcionare. Kažu da "Pekabeta" ima 1.765 akcionara, a "C market" 195. Bivši akcionari "C marketa" najavili su juče da će od četvrtka, 10. marta, ponovo protestovati ispred zgrade Vlade Srbije i tražiti preispitivanje prodaje tog trgovinskog lanca "Delti".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.