Izvor: eKapija | Utorak, 08.03.2011.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvih 150 godina osiguravajuće Baloaz grupe na svetu, prve četiri godine Basler osiguranja u Srbiji

prva polisa (Foto: b)
(prva zgrada)

Iako Basler osiguranje posluje tek četiri godine u Srbiji, Baloaz grupa (Bâloise Holding) čiji je Basler sastavni deo, već skoro sto pedeset godina, od svog osnivanja1863. godine do danas neprekidno pruža usluge iz oblasti osiguranja. Odanost korisnicima pokazala je tako što nije prekidala sa radom ni tokom dva svetska rata, ostajući verna principu bezbednosti i stručnosti.

Danas je ovo jedna od najuspešnijih osiguravajućih grupacija, koja posluje u osam država Evrope, dokje 1938. godine na vrhuncu svoje geografske ekspanzije imala preko sto predstavništva na nekoliko različitih kontinenata: Afrika (Aleksandrija),Severna Amerika (San Francisko), Južna Amerika (Meksiko, Rio de Žaneiro, Buenos Aires), Azija (Jokahama, Istambul,Izmir) i Evropa (Bern, Hamburg). Uspeh je izgradila na znanju i iskustvu, a danas teži da postane jedna od najbrže rastućih osiguravajućih kuća u Evropi do 2012. godine.

Nastanku kompanije prethodio je veliki požara u Glarusu 1861. godine, nakon čega je Baloaz osnovano “Basler osiguranjeza zaštitu od požara“. Ubrzo nakon toga, proširili su svoju ponudu i uveli životno i putno osiguranje, a sa rastom životnog standarda i tehnološkim napretkom, uvedeno je osiguranje od provale.

prva polisa (Foto: b)

Tokom dugogodišnjeg poslovanja Baloaz grupe, svet su pogodile mnoge krize. U vrtlogu Prvog svetskog rata došlo je do naglog zastoja u razvoju tržišta osiguranja. Porast stope smrtnosti, uništavanje imovine, kao i inflacija, poremetilo je poslovanje na međunarodnom nivou. U svetlu ekonomskog oporavaka Evrope, nakon ratova i recesije koja je pogodila svet tridesetih godina XX veka, Baloaz grupa uspešno se repozicionirala i proširila delovanje na Peru, Venecuelu i Ekvador. Osnivanje Baloaz Holdinga 1962.godine sa sedištem u Bazelu prethodilo je daljem poslovnom širenju grupe na države Evrope i tržište Severne Amerike tokom ’70 i ’80 godina XX veka.

Nov milenijum za Baloaz Grupu počeo je poslovnom konsolidacijom i rastom. Preuzimanje nemačke osiguravajuće kompanije Sekjuritas (Securitas), otvaranje filijala u Češkoj i Slovačkoj, kupovina Solturn Soba bank (Solothurn SoBa Bank) i Osiguranja Zagreb, kao i osnivanje Basler osiguranja u Srbiji 2007. godine. doprinelo je ostvarivanju cilja, koji je grupa pred sebe postavila.

Kako se kompanija razvijala i menjala, tako se ponuda Basler osiguranja prilagođavala potrebama korisnika. Danas obuhvata oblasti životnog, putnog, imovinskog, banko-osiguranje, osiguranja lica od posledica nesrećnog slučaja, međutim, ono u čemu je Basler apsolutni lider na evropskom tržištu je osiguranje od profesionalne odgovornosti.

Dolaskom Baslera u Srbiju, kod nas se po prvi put uvodi osiguranje od profesionalne odgovornosti zdravstvenih radnika, lekara, stomatologa, medicinskog osoblja i institucija, pokrivajući pravnu zaštitu i osiguranje od prekida rada. Ponuda je obogaćena programom „Siguransvet“ koji predstavlja potpunu novinu oslanjajući se na koncept prevencije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.