NavMenu

Vlada usvojila Predlog izmena zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.03.2023. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju sse dodaje da će ove izmene koji će omogućiti dalji razvoj tog sektora, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz OIE.

Ministarka Dubravka Đedović izjavila je da se ovim zakonskim izmenama postiže balans između veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema.

Ona je rekla da će izmene omogućiti sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i obezbediti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, sa minimalnim troškovima po građane i državu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će doprineti podsticanju privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora.

Đedović je podsetila da Srbija trenutno dobija približno dve trećine električne energije iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

- Potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona - navela je ministarka.

Ona je dodala da će izmene zakona doprineti i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem, koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Jedna od promena u predloženim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se i na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici.


Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, cilj je i da se omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, uz podsticanje bolje uravnoteženosti proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Nacrt izmene zakona usvojenog u aprilu 2021. bio je na tronedeljnoj javnoj raspravi do 9. februara.

Kao razlog za izmenu zakona navedeni su problemi u njegovoj implementaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.