NavMenu

Vlada usvojila Predlog izmena zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.03.2023. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju sse dodaje da će ove izmene koji će omogućiti dalji razvoj tog sektora, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz OIE.

Ministarka Dubravka Đedović izjavila je da se ovim zakonskim izmenama postiže balans između veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema.

Ona je rekla da će izmene omogućiti sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i obezbediti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, sa minimalnim troškovima po građane i državu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će doprineti podsticanju privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora.

Đedović je podsetila da Srbija trenutno dobija približno dve trećine električne energije iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

- Potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona - navela je ministarka.

Ona je dodala da će izmene zakona doprineti i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem, koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Jedna od promena u predloženim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se i na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici.


Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, cilj je i da se omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, uz podsticanje bolje uravnoteženosti proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Nacrt izmene zakona usvojenog u aprilu 2021. bio je na tronedeljnoj javnoj raspravi do 9. februara.

Kao razlog za izmenu zakona navedeni su problemi u njegovoj implementaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2023.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Džozefin Gala, SAP SEE - Srpske kompanije su regionalni predvodnici u korišćenju AI rešenja

Covid-19 bio je udarni impuls digitalne transformacije širom istočne Evrope i celog sveta, a razlog za to bili su prekinuti procesi unutar organizacija, poremećeni lanci snabdevanja kao i smetnje u mnogim drugim važnim aspektima poslovanja. Džozefin Gala, direktorka kompanije SAP za SEE (South East Europe), u razgovoru za e-Kapiju navodi da očekuje nastavak trenda digitalne transformacije poslovanja i stoga ističe njenu važnost za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.