Izvor: PR | Sreda, 15.03.2023.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

UNIQA beleži značajan rast u SEE regionu

UNIQA je u SEE regionu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska), ostvarila odlične poslovne rezultate i značajan rast u UNIQA grupi u 2022. godini: prema preliminarnim podacima, bruto fakturisana premija je porasla za 10,4%, profit pre oporezivanja (EBT) je 10,2 mil EUR*, a planirana tehnička profitabilnost, uprkos nepovoljnim uslovima na tržištu, poput inflacije koja je uzrokovala rast cena brojnih proizvoda i usluga, nadmašena je za 37%. Ukupna bruto fakturisana premija dostigla je iznos od 269,2 mil EUR. Istovremeno, u SEE regionu UNIQA je takođe povećala broj klijenata na dva miliona.

UNIQA je u martu 2022. godine započela transformaciju u regionu jugoistočne Evrope kako bi ojačala svoju poziciju na tržištu sa ciljem da bude među prva tri međunarodna igrača i pružila rešenja i usluge osiguranja najvišeg kvaliteta za svoje klijente i partnere. SEE region je treća grupa kompanija po veličini u UNIQA grupi, sa oko 1.700 zaposlenih.

Od početka transformacije pokrenute su brojne inicijative za ostvarivanje punog potencijala u regionu, od pojednostavljenja proizvoda do stavljanja snažnog naglaska na upotrebu i analizu podataka sa jakim fokusom na digitalizaciju i inovacije kako bi se svi poslovni procesi ubrzali i pojednostavili. Na regionalnom nivou, UNIQA razvija jedinstvena rešenja za male i srednje preduzetnike, kao i velike regionalne kompanije, kreirajući posebne ponude za njihove potrebe.

UNIQA je u SEE regionu zabeležila najveći rast u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju - više od 36% i u osiguranju imovine - više od 24%.

Odlične poslovne rezultate ostvarila je i UNIQA Srbija koja je prema preliminarnim podacima u 2022. godini ostvarila rast od 10,3%, nadmašivši rast tržišta.

- Ostvarili smo premiju od 55,1 mil EUR. Istovremeno, ostvarena dobit pre oporezivanja iznosi milion evra. Ovim smo postavili odličnu osnovu za naš dalji rast - istakao je predsednik Izvršnog odbora UNIQA neživotnog osiguranja, Nikola Đukić.

Svojim aktivnostima i uz snažnu podršku UNIQA grupe, UNIQA će uticati na veću zastupljenost i razvoj osiguranja u regionu, ali i na zajednicu, nastavljajući da ulaže u zajedničke društveno odgovorne inicijative i u svoju zajednicu zaposlenih. Ambiciozne planove prati snažna posvećenost celog UNIQA tima, koji deli zajedničku viziju da klijentima pruži savremena, jednostavna i inovativna rešenja za osiguranje.

*bez umanjenja vrednosti ulaganja


O UNIQA grupi

UNIQA grupa je jedan od vodećih osiguravača na glavnim tržištima u Austriji i centralnoj i istočnoj Evropi. Sa oko 22.400 zaposlenih i ekskluzivnih partnera, kompanija pruža uslugu za gotovo 16 miliona klijenata na 18 tržišta.

UNIQA Insurance Group AG, je prema preliminarnim podacima, u 2022. godini ostvarila profit pre oporezivanja od 421,7 mil EUR, što predstavlja povećanje od 10,3%. Bruto fakturisana premija UNIQA grupe porasla je za 3,9% na 6,6 mlrd EUR u 2022. godini. Tehnički rezultat UNIQA grupe porastao je za 96,2% na 410,5 mil EUR u 2022. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE