NavMenu

Izazovi dugih rokova plaćanja za poslovanje u Srbiji - Uticaji i rešenja

Izvor: PR Sreda, 15.03.2023. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Freepik)
Finansijska likvidnost je jedan od ključnih faktora za uspeh bilo kog poslovanja. Ako preduzeća ne dobiju svoj novac na vreme, ona neće moći da plaćaju svoje obaveze prema dobavljačima, radnicima i državi, što može dovesti do zastoja u lancu snabdevanja, gubitka kredibiliteta i, u krajnjem slučaju, bankrota. U Srbiji, nažalost, preduzeća se suočavaju sa velikim problemom dugih rokova plaćanja, što stvara brojne izazove za njihovo poslovanje.

Prema istraživanju Privredne komore Srbije, prosečan rok naplate u Srbiji je nešto duži od četiri meseca. To znači da preduzeća moraju da čekaju 120 dana da bi dobila svoj novac od kupaca. Međutim, u građevinskom sektoru ovaj rok može biti i do dva puta duži, što je poražavajuća činjenica s obzirom na to da se radi o sektoru koji je ključan za razvoj ekonomije.

Ovi dugi rokovi plaćanja predstavljaju veliki izazov za preduzeća, posebno mala i srednja preduzeća koja nemaju značajne rezerve kapitala. Dugoročno, ovo može dovesti do usporavanja privrednog rasta, smanjenja zaposlenosti i ograničenja investicija. Takođe, ovi problemi se mogu preneti na druge delove privrede, što može izazvati lančanu reakciju negativnih posledica.

U poređenju sa drugim zemljama Evrope, situacija u Srbiji je daleko od idealne. Prema istraživanju Evropske komisije, prosečan rok plaćanja u Evropi iznosi oko 39 dana. U zemljama poput Nemačke, Danske, Švedske i Holandije, rokovi plaćanja su često kraći od 30 dana. Ovo pokazuje da Srbija još uvek ima mnogo prostora za napredak u ovoj oblasti.

(Foto: Freepik / ijeab)

Prema informacijama kojima raspolaže Instant Factoring na dan 14/03/2023 u Srbiji posluje 256.360 aktivnih pravnih lica koja imaju manje od 50 zaposlenih što čini više od polovine pravnih subjekata u Republici Srbiji. Ukoliko uzmeno gore navedene brojke u ozbir, da prosečna firma čeka na naplatu fakture duže od četiri meseca i da su najviše tom činjenicom pogođena mala i srednja preduzeća, jasno je koliko naplata faktura utiče na poslovanje, a pre svega na mogućnost razvoja takvih kompanija.

Da bi se smanjili rokovi plaćanja u Srbiji, potrebno je da se preduzmu određeni koraci. Preduzeća bi trebalo da uvedu jasne i transparentne procedure za naplatu potraživanja, koje će biti poštovane kako bi se sprečilo kašnjenje u plaćanju. Takođe, važno je da se unaprede finansijske veštine i znanja menadžera kako bi se izbegle situacije koje dovode do dugih rokova plaćanja. Na kraju, potrebno je da se uspostave čvršći mehanizmi kontrole i sankionisanja za one koji ne poštuju rokove plaćanja. To može uključivati strože zakonske propise i kazne za one koji ne plaćaju na vreme, kao i jačanje uloge javnih institucija, kao što su Narodna banka Srbije i Poreska uprava, koje bi mogle da igraju veću ulogu u nadzoru nad ovim pitanjem.

U zaključku, dugi rokovi plaćanja u Srbiji su ozbiljan problem koji se mora rešiti. To će zahtevati saradnju preduzeća, vladinih institucija i drugih relevantnih aktera, kako bi se uspostavili efikasniji mehanizmi za naplatu potraživanja.

(Foto: Freepik / rawpixel.com)

Faktoring može biti koristan alat za mala i srednja preduzeća koja žele da skrate rokove plaćanja i ubrzaju svoj novčani tok. Faktoring podrazumeva prodaju potraživanja faktoring kompaniji po diskontovanoj ceni, a faktoring kompanija će zatim naplatiti dugovanja od kupaca. Ovo omogućava preduzećima da brzo dobiju novac i izbegnu dugoročna čekanja na naplatu potraživanja. Stoga, mala i srednja preduzeća treba da razmotre ovu opciju kao mogući način za smanjenje rizika dugih rokova plaćanja i poboljšanje likvidnosti svog poslovanja.

Kompanija Instant Factoring nudi najbržu uslugu digitalnog faktoringa u Srbiji, a u sklopu martovske promocije besplatno analiziramo vaše klijente i dajemo vam bez naknade kreditne limite odnosno preporuku za iznose na odloženo plaćanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.