NavMenu

Ministarstvo traži firmu za projektantski nadzor gradnje gasovoda Niš-Dimitrovgrad

Izvor: eKapija Sreda, 15.03.2023. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javnu nabavku usluge projektantskog nadzora izgradnja gasne interkonekcije Beograd - Bugarska.

U specifikaciji tendera se podseća da će se izgradnjom magistralnog gasovoda Niš - Dimitrovgrad (gasna interkonekcija Srbija - Bugarska), izvršiti interkonekcija gasovodnih transportnih sistema Srbije i Bugarske.

Planskim rešenjima je predviđena izgradnja magistralnog gasovoda preko teritorije gradova Niš i Pirot i opština Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Tender je otvoren do 19. aprila, detaljnije OVDE.

Gasni interkonektor koji spaja dve zemlje, a na koji će se povezati i Srbija koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije, pušten je u rad u oktobru prošle godine.

Bugari su radove na izgradnji gasnog interkonektora na svojoj teritoriji počeli u februaru.

Međusistemska gasna veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.


Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 mil EUR, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 mil EUR, 49,6 mil EUR je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova je kompanija Glavbolgarstroy, a radovi pored dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora na teritoriji Srbije uključuju i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Očekuje se da će gasna interkonekcija između dve zemlje biti spremna za operativni rad polovinom ove godine.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.