NavMenu

Mostar po uzoru na Međugorje uveo vinjete za turističke autobuse

Izvor: eKapija Utorak, 14.03.2023. 16:28
Komentari
Podeli
Mostar (Foto: paul prescott/shutterstock.com)Mostar
U Mostaru ove sedmice počinje naplata vinjeta za turističke autobuse, a prema nekim izračunima već u prvoj godini gradska kasa bi trebala biti punija za nekoliko stotina tisuća KM.

Veliki broj turista svake godine prođe kroz Mostar, a do sada prijevoznici nisu imali nikakvih financijskih obveza prema Gradu.

Stoga je Gradsko vijeće Mostara u novembru 2022. godine donijelo odluku o uvođenju vinjeta.

– Sve tehničke priprema su završene, te će se s prodajom vinjeta krenuti ovoga tjedna. Cijene vinjeta su definirane odlukom Gradskog vijeća, pa tako imamo dvodnevnu i sedmodnevnu vinjetu za tri kategorije vozila. Prva kategorija je od 8 do 14 sjedišta, druga od 15 do 30 sjedišta i treća za vozila s više od 30 sjedišta. Cijena dvodnevna vinjete za ove tri kategorije vozila iznosi 25, 45 i 80 KM, dok sedmodnevna iznosi 60, 120 i 210 KM – kazao je u razgovoru za Fenu direktora javnog poduzeća Mostar parking Ivan Barbarić.

Odlukom su od plaćanja vinjeta izuzeti autobusi koji obavljaju javni prijevoz sukladno Zakonu o cestovnom prijevozu Federacije BiH, te vozila koja obavljaju prijevoz djece u školu (školski autobusi).

Barbarić je istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu projekata na kojima Grad Mostar intenzivno radi kako bi se napokon turizmom počelo sustavno upravljati.

– Na taj način dobit ćemo relevantne podatke o broju posjetitelja što omogućava bolje planiranje aktivnosti, ali i potencijalnih prihoda za Grad Mostar. Teško je u ovoj prvoj godini dati točne projekcije, ali po nekim izračunima očekujemo da bi prihod od prodaje vinjeta prve godine trebao biti nekoliko stotina tisuća maraka – istaknuo je Barbarić.

Namjenski prihodi

Prihod od vinjeta ići će direktno na račun Grada Mostara, a Mostar parking nadzirat će primjenu ove odluke na terenu i pružati tehničku podršku.

– Odlukom Gradskog vijeća definirano je da će se sredstva koristiti namjenski, i to za razvoj i unaprjeđenje turističke infrastrukture, financiranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja lokalnih cesta, prometne infrastrukture, kao što su trotoari, parkinzi, šetnice, javna rasvjeta te ostalih projekata od posebnog interesa za Grad Mostar – naglasio je Barbarić.

On je podsjetio kako su propisane kazne za operatere koji obavljaju prijevoz bez vinjete od 400 do 1.500 KM.

Direktor Mostar parking dodao je kako iskustva gradova koji od ranije koriste slične sustave naplate, pokazuju da vinjete ne bi trebale donijeti negativan učinak na turizam.

– Gustoća prometa i opterećenje javne infrastrukture koju uzrokuju ova vozila iziskuje velike troškove održavanja. Uvođenjem vinjeta pravičnije se raspoređuje opterećenje, jer ova vrsta vozila uzrokuje i najveću potrebu za ulaganje u javnu infrastrukturu.

Vinjeta se može kupiti preko online platforme za kupovinu vinjeta ili kod partnera s kojima je potpisan ugovor. Partneri će se moći pronaći i na web platformi, s lokacijom i navigacijom do istih, prenosi HMS.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Građevina

Vikend kuća RI na Zlatiboru - Kada se lakomontažni drveni objekat oslanja na stenu (FOTO)

Projekat kuće za povremeni boravak RI na Zlatiboru, za koji je bio zadužen studio a2arhitektura, nastao je kao rezultat inicijalnog zahteva klijenta da se na parceli pozicionira lakomontažni drveni objekat, koji je prethodno fabrikovan i spreman za isporuku i montažu, nakon postavljanja armirano-betonske osnove. Uzimajući u obzir prvenstveno geografske odlike terena i prostorna ograničenja parcele, pozicioniranje kuće trebalo je biti po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.