NavMenu

Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days

Izvor: PR Ponedeljak, 13.03.2023. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Herrera Kominek ICEX)
Španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuju poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji će se održati 20. i 21. marta u hotelu Hyatt Regency Belgrade.

Kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, započetog 2022. godine, posetom predsednika Vlade Pedra Sanćesa i održavanjem Poslovnog foruma Španija-Srbija u novembru prošle godine, Španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuju poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji će 20. i 21. marta u hotelu Hyatt Regency Belgrade okupiti španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, sa glavnim fokusom na Srbiju. Forum će se sastojati od 4 panela i imaće za cilj, s jedne strane, da predstavi prioritetne projekte za razvoj Republike Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podršku međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, a sa druge, da olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima. Prisutni će imati priliku da se upoznaju i sa projektima razvoja železničke mreže u Albaniji, čiji će predstavnik učestvovati na panelu posvećenom železničkoj infrastrukturi.

Među učesnicima poslovnog foruma nalaze se neke od vodećih konsultantskih i građevinskih kompanija u Španiji, kao i kompanije iz oblasti obnovljive energije. Kompletnu listu španskih kompanija, kao i agendu konferencijskog dela foruma možete pronaći ovde.

Molimo sve koji su zainteresovani da prisustvuju forumu da se prijave putem ovog formulara, najkasnije do 16. marta.


Pozitivni trend bilateralnih ekonomskih odnosa

Srbija je glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu, koja je u 2022. zaslužna za 47% ukupnog španskog izvoza ka regionu, dok ujedno sa 58% doprinosi ukupnom izvozu zemalja Zapadnog Balkana ka Španiji. Sledi Albanija sa 30% uvoza i 13% španskog izvoza u ovaj region. Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46% u odnosu na već odličnu 2021. godinu. Španski izvoz u Srbiju povećan je za 33,2% dok je srpski izvoz ka Španiji porastao za 60,7%, što govori o dobro konsolidovanim trgovinskim odnosima, koji svakako i dalje imaju visok potencijal rasta.

Španske kompanije su učestvovale u realizaciji različitih kapitalnih projekata u Srbiji, finansiranih iz evropskih ili međunarodnih fondova, kako u građevinarstvu, tako i kroz konsultantske usluge, obuku i stručno usavršavanje. Takođe, španske kompanije sve učestalije iskazuju interesovanje za ulaganje u razvoj obnovljive energije u Srbiji, sektoru u kome je Španija lider u svetu.

Sektori moguće saradnje srpskih i španskih kompanija su višestruki: od poljoprivrede, prehrambene industrije, sektora kapitalnih dobara do obnovljivih izvora energije, životne sredine i IT. Ne treba zaboraviti ni turizam kao sektor koji doprinosi međusobnom upoznavanju. Direktni letovi Beograda sa Madridom, Barselonom, Malagom, Valensijom i Palma de Majorkom koji su otvoreni poslednjih godina svakako olakšavaju takvu interakciju.

(Foto: Herrera Kominek ICEX)

Španija u svetu

Poznato je da je Španija četvrta po veličini ekonomija u EU i jedna od turistički najposećenijih zemalja na svetu. Međutim, ređe se pominje da je Španija druga zemlja na svetu po veličini železničke mreže brzih pruga na svetu, da ima najdužu interoperabilnu železničku liniju u Evropi, (između Barselone i Malage), kao i da prednjači po razvijenosti mreže gradskog saobraćaja, imajući u vidu da 8 španskih gradova ima metro, a još 11 tramvaj.

Španija je takođe svetski lider i po razvijenosti infrastrukture u oblasti životne sredine. Njene kompanije snabdevaju kvalitetnom vodom 47 miliona stanovnika i više od 80 miliona turista godišnje. Takođe Španija je najveći izvoznik svežeg voća i povrća na svetu i prva zemlju u Evropi po površini navodnjavanih useva. Španija ima više od 1.200 brana i rezervoara, preko 1.300 postrojenja za prečišćavanje vode i 2.300 pogona za prečišćavanje, među kojima se ističu napredni tercijarni sistemi u kojima se kontroliše koncentracija jedinjenja azota i fosfora.

U sektoru obnovljive energije, Španija je jedan od svetskih lidera. To je peta zemlja u svetu po instalisanoj snazi energije vetra i sedma u oblasti instalisanih solarnih elektrana. Sa 50 termoelektrana u funkciji, Španija je i tržište sa najvećim operativnim kapacitetom na svetu u pogledu solarnih termoelektrana. S druge strane, Španija je jedna od zemalja u kojima obnovljivi izvori energije najviše doprinose proizvodnji električne energije. U 2021. godini ovaj doprinos je premašio 47%, čime se Španija našla na 4. mestu u Evropi u pogledu udela proizvodnje električne energije iz vetra i sunca. Pored toga, Španija je lider u proizvodnji zelenog vodonika u Evropi, sa 72 GV kapaciteta elektrolizatora planiranih za 2030. godinu, odnosno čak 52% projektovanog kapaciteta u Evropi.

(Foto: Herrera Kominek ICEX)
Dostignuća koja je Španija ostvarila u svim ovim sektorima ne bi bila moguća bez dinamičnog i konkurentnog poslovnog okruženja, velikog iskustva i najsavremenije tehnologije. Radi se o kompanijama koje su učestvovale u realizaciji nekih od najzahtevnijih infrastrukturnih projekata u svetu i, u tom kontekstu, verujemo da će jačanje prisustva španskih kompanija u Srbiji rezultirati unapređenjem infrastrukture, čime će doprineti postizanju viših standarda, u skladu sa normama Evropske unije i, na kraju, ujedno i boljim kvalitetom života.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.