NavMenu

Nakon propasti Banke Silicijumske doline tonu akcije i drugih regionalnih banaka u SAD

Izvor: eKapija Nedelja, 12.03.2023. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MayoFi)Ilustracija
Akcije regionalnih i srednjih banaka u SAD naglo su pale u petak, kada SVB Financial (Banka Silicijumske doline) nije uspeo da pronađe kupca usred brzog odliva gotovine od klijenata, te su ga regulatori ga zatvorili, piše CNBC.

Akcije First Republic pale su skoro 15%, dok su akcije PacWest Bancorp pale za više od 35%. Signature Bank, koja ima veliku izloženost kripto industriji, pala je za skoro 23%.

Pad u petak bio je zasnovan na velikoj rasprodaji od četvrtka. S&P Regional Bank ETF pao je za 16% za nedelju, što je bila njena najgora nedelja od marta 2020.

First Republic je pala na samo 45 USD po akciji tokom sesije u petak, što je pad od više od 50%. Međutim, banka bi zapravo mogla imati neku korist od propasti SVB-a, jer je to bila jedna od finansijskih institucija koja je u četvrtak zabeležila povećan priliv. Akcije su zatvorene u petak na 81,76 USD po akciji.

Iako je situacija SVB-a donekle jedinstvena zbog svoje baze finansiranja koja je fokusirana na tehnološke startapove, druge banke sa velikim portfoliom obveznica mogle bi se suočiti sa sličnim problemima ako bi bile prinuđene da prodaju te obveznice pre dospeća kako bi prikupile sredstva. Trezori su pali u vrednosti u poslednjih 12 meseci pošto su Federalne rezerve povećale stope osam puta.

Ova prodaja obveznica mogla bi da izazove gubitke poput onoga što se dogodilo sa bankom Silicijumske doline.

Ipak, analitičari Volstrita smatraju da je malo verovatno da će se problemi u SVB-u proširiti na širi bankarski sektor. Akcije velikih banaka su u petak zabeležile manji pad ili čak porasle.

Štaviše, većina imovine koju je SVB prodao bili su trezori, koji nisu u opasnosti od neizvršenja obaveza i zadržaće svoju vrednost po dospeću. Finansijska kriza 2008-2009 uključivala je hipotekarne hartije od vrednosti koje su pale u vrednosti zbog neispunjenja stambenih kredita.

Desetine klijenata stajalo je u subotu u redu ispred banke First Republic u južnoj Kaliforniji u želji da povuče svoja sredstva nakon kolapsa banke Silicijumske doline, preneo je Daily Mail.

Kako je prenela Beta, američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da savezna vlada neće pomoći banci Silicijumske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Federalna korporacija za osiguranje osigurava depozite do 250.000 USD, ali su mnogi korisnici banke imali su više od tog iznosa na svom računu. Postoji bojazan da neki radnici neće dobiti svoje plate.

Jelen je pokušala da uveri Amerikance da se neće desiti domino efekat nakon kolapsa banke Silicijumske doline.

-Američki bankarski sistem je zaista bezbedan i dobro kapitalizovan. On je izdržljiv - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.