NavMenu

Novi Sad kao Kopenhagen? - Više od 100 km biciklističkih staza, u planu izgradnja novih

Izvor: Gradske info Petak, 10.03.2023. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: connel/shutterstock.com)Ilustracija
Bicikl kao prevozno sredstvo postaje sve češći izbor Novosađana, a samim tim, biciklistička infrastruktura grada i radovi na istoj sve više dobijaju na značaju. Šta je u planu u 2023. godini?

Ove godine nastaviće se i izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč.

U pitanju je treća faza ove trase, deonica od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske u Futogu dugačka 10,6 kilometara. Radovi na ovoj deonici vrede 170,5 miliona dinara.

Ta staza deo je Euro Velo 6, biciklističke staze koja prati Dunav i proteže se preko 3.600 kilometara prolazeći kroz 10 evropskih država, uključujući i Srbiju.

Nastavlja se i izgradnja biciklističke staze uz kanal DTD od Bulevara Evrope do mosta ka Irmovu, planirane dužine od oko 9 kilometara. Ova deonica koštaće oko 213 miliona dinara.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2023. godinu planirana su sredstva od 3 miliona dinara za analizu uvođenja biciklističkog saobraćaja na Mostu slobode.

Biciklistička staza na Mostu slobode jedan je od najpopularnijih i najizglasanijih predloga građana na platformi TvojGrad, gde Novosađani glasaju za projekte koji su im najpotrebniji.

Takođe, 7,2 miliona dinara izdvojeno je za održavanje brojača saobraćaja i displeja za bicikliste koji su već postavljeni po gradskim biciklističkim stazama.


Biciklističke staze u gradu za više od 40.000 korisnika

U Novom Sadu živi više od 350.000 stanovnika, a samo na području grada registrovano je više od 140.000 putničkih i teretnih vozila, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2021. godinu. Sada je, pretpostavlja se, taj broj i veći.

Saobraćajne gužve i traženje parkinga, međutim, nisu svima problem, jer se procenjuje da u Novom Sadu oko 40.000 ljudi kao primarno prevozno sredstvo koristi bicikl.

Pogodnost za ovo predstavlja preko 100 kilometara biciklističkih staza u Novom Sadu, ali i ravno tlo koje olakšava korišćenje bicikala.

Samo u proteklih 10 godina u Novom Sadu je izgrađeno 30,4 kilometara novih biciklističkih staza u vrednosti od 375,5 miliona dinara, a sanirano je preko 10 kilometara već postojećih staza.


Grad Novi Sad prvi u Srbiji subvencionisao kupovinu bicikala

Korišćenje bicikla, pored benefita fizičkog zdravlja, nosi i prednost iz ekološkog aspekta. Grad Novi Sad prvi je u Srbiji počeo sa praksom subvencija prilikom kupovine bicikala pre dve godine.

U 2021. godini za tu svrhu izdvojeno je 18 miliona dinara, dok je u 2022. godini za istu namenu izdvojeno 20 miliona dinara. U te dve godine pomoć pri kupovini novog bicikla dobilo je skoro 3.500 građana.

Budžet za 2023. godinu ponovo predviđa 20 miliona dinara subvencija za kupovinu bicikala.

Oni koji se ne opredele za kupovinu, bicikl mogu iznajmiti

NSbike je servis iznajmljivanja javnih bicikala pokrenut od strane Grada Novog Sada, uz saradnju sa JKP "Parking servis". Ova praksa obeležiće ove godine svoju 13. "sezonu".

Bicikl je moguće iznajmiti na 16 stanica koje su postavljene na atraktivnim lokacijama u gradu, u bilo kom periodu dana za vreme trajanja sezone iznajmljivanja.

Trajanje sezone je obično od aprila do početka decembra, a korisnici mogu biti svi građani stariji od 16 godina.

U budućnosti, pruga između Petrovaradina i Beočina mogla bi da postane "zelena" biciklistička staza.

U dužini od 17 kilometara, pruga koja se ne koristi od 2007. godine mogla bi da postane biciklistička staza, a od Petrovaradina, staza bi prošla kroz Sremsku Kamenicu, Ledince, Rakovac i završila bi se kod bivše železničke stanice u Beočinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.