NavMenu

Srbiji treba još uglja - Iz Polja G u Kolubari kopaće se dodatnih 7,7 miliona tona

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2023. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
Elektroprivreda Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine objavili su obaveštenje o podnetom zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Dopunskog rudarskog projekta proširenja površinskog kopa Polje G u rudarskom basenu Kolubara.

Kako je navedeno u zahtevu investitora JP EPS Ogranak RB Kolubara, s obzirom na ogroman rast potrošnje električne energije, zbog stabilnosti elektroenergetskog sistema neophodno je blagovremeno raditi na obezbeđivanju uslova za otvaranje zamenskih kapaciteta za postojeće ugljenokope.

- Prema sadašnjim sagledavanjima, RB "Kolubara" je u delikatnoj situaciji, jer se neki kopovi bliže kraju eksploatacije, drugi nisu u mogućnosti da ostvaruju godišnju projektovanu proizvodnju uglja, a sa pripremnim aktivnostima za otvaranje zamenskih kapaciteta se dosta kasni – navodi se u dokumentu.

Kako se objašnjava, Glavni rudarski projekat PK "Polje G" ("Projekt" Lazarevac) je urađen 2014. godine i prema njemu je na ovom površinskom kopu ukupna količina uglja za otkopavanje oko 35 miliona tona. Projektovana godišnja proizvodnja uglja je 5 miliona tona (zamenski kapacitet za ugašeni rudnik "Veliki Crljeni"), a proizvodnja uglja je započeta krajem 2017. Do kraja 2021. je iz kopa dato oko 21,9 miliona t uglja, što znači znači da je preostalo za otkopavanje još oko 13,1 miliona tona.

- Sa projektovanom proizvodnjom kop bi završio sa otkopavanjem uglja u sledećoj godini, ali, s obzirom na potrebu koja se javila, uočen je prostor za proširenje na istok i jugoistok. U toj zoni bi se moglo dodatno, otkopati oko 6 miliona tona uglja, kao i mogućnost proširenja i prema zapadu, gde bi se moglo,dodatno, otkopati oko 1,7 miliona t uglja. Sa projektovanom proizvodnjom, znači da bi kop produžio životni vek za oko 1,5 godinu – navodi se u dokumentu.


Takođe, dodaje se, kako je evidentno da će proizvodnja uglja na novom PK "Radljevo" kasniti, zbog kašnjenja sa nabavkom opreme koja je predviđena po glavnom rudarskom projektu, odlučeno je da bi se proširenjem polja "G" dobila još 1,5 godina za početak proizvodnje uglja na PK "Radljevo".

Podsetimo, nedavno je Elektroprivreda Srbije raspisala je i tender za tehničku kontrolu glavnog rudarskog projekta otvaranja novog ležišta zapadni Kostolac.

Projektovani godišnji kapacitet u prvoj fazi eksploatacije iznosio bi 3 miliona tona uglja za potrebe termoelektrana u Obrenovcu, a u drugoj fazi još 200.000 tona rovnog uglja za snabdevanje termoblokova u Kostolcu B.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.