NavMenu

U Rimu će se graditi najveća urbana solarna farma na svetu u okviru Svetske izložbe 2030. godine (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.03.2023. 12:47
Komentari
Podeli
(Foto: CRA-Carlo Ratti Associati)
Međunarodna kancelarija za dizajn i inovacije CRA-Carlo Ratti Associati, zajedno sa arhitektom Italom Rotom i urbanistom Ričardom Berdetom, otkrila je master plan za Expo 2030 Rim. Naime, Rim će biti domaćin Svetske izložbe 2030. godine.

Projekat Expo Solar Park koristi obnovljivu energiju kao osnovu za urbano dobro 21. veka. Vizija master plana je da projekat oživi okolinu, ali i da je dekarbonizuje, navedeno je u saopštenju.

Solarna farma će se prostirati na površini od 150.000 kvadratnih metara i može se pohvaliti proizvodnim kapacitetom od 36 megavata, što je čini najvećom urbanom, javno dostupnom solarnom farmom na svetu. Sastoji se od stotina jedinstvenih energetskih stabala koje otvaraju i zatvaraju svoje panele tokom celog dana, sakupljajući energiju, a posetiocima nude i dovoljno hlada. Odozgo, ova infrastruktura daje celoj lokaciji Ekpo-a prepoznatljiv mozaični izgled. Ova složena energetska mreža je dopunjena paviljonom Eko-sistem 0.0, najvišom zgradom Expo-a, koja obezbeđuje hlađenje putem isparavanja.

(Foto: CRA-Carlo Ratti Associati)

Master plan deli lokaciju Exo 2030 Rim na tri glavne oblasti: grad, bulevar i park. Grad na zapadu funkcioniše kao Exo Village, a nakon događaja postaće produžetak kampusa Univerziteta Tor Vergata. Bulevar, centralna pešačka osovina, je staza kroz sve nacionalne paviljone. Konačno, Park na istoku je prekriven bujnom vegetacijom i naglašen tematskim zgradama, uključujući Pale Blue Dot, paviljon posvećen širenju znanja o svetu prirode.

Posvećenost revitalizaciji susedstva je i primer prenamena ogromnog sportskog kompleksa koji je dizajnirao španski arhitekta Santjago Kalatrava. Napuštena 15 godina, struktura, lokalno poznata kao Le Vele, postaće jedan od vodećih paviljona Expo 2030 Rim, gde će biti domaćini javnih događaja i prikazivanje transformacije Tor Vergata.

Pored njega, glavni ulaz izložbenog mesta služi kao primarna pristupna tačka sa nizom novih saobraćajnih i pokretnih veza. Među njima, dugačak zeleni koridor povezuje Expo 2030 Rim sa susednim arheološkim nalazištima na Apijevom putu i ​​drugim istorijskim građevinama i spomenicima Rima.

(Foto: CRA-Carlo Ratti Associati)

- Expo 2030 Rim ima za cilj da otvori novi teren za svetske sajmove i druge događaje velikih razmera. Naš master plan eksperimentiše sa procesima kolektivnog stvaranja grada, novim strategijama deljenja energije i inkluzivnim urbanim transformacijama koje prevazilaze vremenske i prostorne granice događaja - kaže Karlo Rati, osnivački partner CRA i direktor laboratorije MIT Senseable Citi Lab u saopštenju za medije.

Expo 2030 Rim održaće se u Tor Vergati, ogromnoj oblasti u opštini Rim koja je dom istoimenog univerziteta, jednog od vodećih akademskih centara u Italiji, kao i gusto naseljenog stambenog okruga. Nakon Svetskog sajma 2030, svi paviljoni za događaje će se koristiti za različite funkcije, dajući oblik novom inovatorskom okrugu u italijanskoj prestonici.

A. K.


Fotogalerija
Expo Solar Park u Rimu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.