NavMenu

"Delta" prodala 100% kompanije "Maxi" za 932,5 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 03.03.2011. 09:50
Komentari
Podeli

Belgijska kompanija "Delhaize Group" saopštila je danas da je preuzela 100% beogradske "Delta Maxi grupe" za 932,5 mil EUR.

U tu cenu uključena su neto dugovanja kompanije "Maxi" od 300 mil EUR. Transakcija obuhvata vlasništvo u nekretninama nad više od polovine prodavnica u Srbiji i sedam distributivnih centara "Delta Maxi grupe".

"Delhaize" poseduje oko 450 prodavnica u pet zemalja jugoistočne Evrope.

- Izuzetno smo zadovoljni ovom transakcijom koja u potpunosti podržava ubrzani rast prometa naše kompanije. "Delta Maxi" grupa ima snažnu poziciju i ostvaruje veoma dinamičan rast u pet zemalja jugoistočne Evrope, regionu u kom je Delhaize do sada bio prisutan kroz trgovinske lance Alfa Beta u Grčkoj i Mega Image u Rumuniji - istakao je predsednik i generalni direktor "Delhaize Group" Pjer-Olivijer Bekers (Pierre-Olivier Beckers).

"Delhaize" od poslovanja u sedam zemalja jugoistočne Evrope očekuje ukupan prihod od oko 3,4 milijarde evra koji će biti ostvareni u mreži sa više od 800 prodavnica.

Kupovina "Delta Maxi", kako je naveo "Delhaize", predstavlja "važan korak u uspostavljanju geografske ravnoteže našeg portfolija između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope i Azije".

Izvršni potpredsednik "Delhaize Group" i generalni direktor za jugoistočnu Evropu Kostas Makjeras (Kostas Macceras) izjavio je da "izuzetno poštuje rezultate koje je "Delta Maxi grupa" ostvarila u prethodnoj deceniji".

- Milioni potrošača u prodavnicama "Delta Maxi" mogu da budu sigurni da ćemo nastaviti da im pružamo prvoklasnu uslugu kakvu su i do sada imali u svojim omiljenim radnjama. Pored toga, zadovljstvu kupaca će svakako doprineti ekspertiza naših kompanija u pogledu asortimana i robe - istakao je Makjers.

"Delta Maxi grupa", čije je sedište u Beogradu, osnovana je 2000. godine. Taj lanac sada ima oko 450 maloprodajnih objekata u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. U Srbiji poseduje oko 350 radnji.

Procenjeni godišnji prihodi "Maxi grupe" za 2011. godinu iznose od 1,35 do 1,4 milijardi evra, dok se vrednost dobiti pre odbitka kamata i poreza i amortizacije (EBITDA) za 2011. godinu procenjuje na 85 do 90 mil EUR. "Delta Maxi" zapošljava približno 15.000 ljudi.

"Delhaize" je saopštio da je za prezuimanje kompanije "Maxi" dobio odobrenje nadležnih institucija u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji i očekuje da cela transakcija bude završena u trećem kvartalu 2011. godine.

"Delhaize" u svom lancu ima 2.800 prodavnica, u 2010. godini imao je prihod od 20,8 milijardi evra, a u 2009. neto dobit od 514 mil EUR. Zapošljava oko 137.000 ljudi.

Akcije "Delhaize Group" su na berzi Euronekst Brisel i Njujorškoj berzi čija je trenutna cena 56,5 evra, odnosno 78,4 dolara po akciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.