NavMenu

Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije

Izvor: Beta Petak, 03.03.2023. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije osnovan je danas, a na njegovom čelu biće narodna poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić.

Osnivačkom sastanku u Skupštini Srbije prisustvovalo je i sedam predstavnika međunarodnih organizacija.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je važnost konstituisanja ovakvog tela pogotovo kada se država i svet suočavaju sa krizom.

- Decenijama je važilo mišljenje da je nuklearna energija najopsanija, a danas postoji stav da je ona najbolja kada su u pitanju zaštita životne sredine i ekološki standardi. Kada je o krizama reč, videli smo ih mnogo, od pitanja izvora do kanala distribucije, skladištenja energije, proizvodnje struje i kriza cena u nekotnrolisanim uslovima - rekao je Orlović.

Istakao je da je važno da, zahvaljujući državnoj politici i merama, građani budu zadovoljni cenama energije i pristupačnosti energentima.

Poslanik Dveri Milovan Jakovljević izneo je probleme sa kojima se suočavaju proizvođači električne energije uz pomoć solarnih panela.

Neki od problema su, kako je istakao, nepromenjena naknada za podsticaj proizvođačima električne energije i obračun poreza za domaćinstva koja su prozjumeri, odnosno istovremeno kupci i proizvođači električne energije.


On je ukazao i na problem da hidrocentrala u Ivanjici koja ne radi, a koja bi trebalo da prioizvodi više od 600 megavata struje, čime država godišnje gubi oko milion evra.

Poslanici su izneli i predloge da se fokus stavi na zone u Srbiji u kojima je potrebna veća energetska snaga zbog visinskih razlika, rekonstrukciju energetske mreže, kolapse koji se na njoj dešavaju, ali i zaštitu životne sredine prilikom proizvodnje električne energije i energenata za potrebe domaćinstva.

Takođe, predloženo je da na sledećem sastanku Parlamentranog foruma za eneregetsku politiku budu prisutni, pored narodnih poslanka, i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.