NavMenu

U Tuzima otvorena fabrika za preradu voća i povrća - Investicija vredna 2,5 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.03.2023. 16:12
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Dritan Abazović/Printscreen)
Fabrika za preradu voća i povrća Frudo, čiji je vlasnik kompanija Red Commerce, otvorena je danas u Tuzima.

Fabrika će se, kako je saopšteno na otvaranju, baviti proizvodnjom sokova i džemova.

Akcenat kompanije biće na proizvodima dobrog kvaliteta, kazala je direktorica Emina Musović. Kako je navela, preradom voća i povrća ponudiće tržištu proizvode koji će biti ponos Crne Gore.

- Proizvodićemo sokove bez šećera, a u planu su i džemovi, takođe bez šećera - kazala je Musović.

Resursi kojima raspolaže Crna Gora su nemjerljivi, a firma Red Commerce nastaviće održivi razvoj, kazao je vlasnik kompanije Edo Musović.

- Naši prioriteti biće prerada voća i povrća iz Crne Gore, a planiramo i otvaranje pogona za pakovaje i skladištenje proizvoda - najavio je Musović.

Najljepša stvar koja može da se desi jeste da se stvara nova vrijednost, a porodica Mušović iz dana u dan pokazuje da ta nova vrijednost leži negdje jako blizu nama, a da mi nijesmo bili svjesni kako da to iskoristimo, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

- Proizvoditi nije samo stvar zaposlenosti onih ljudi koji rade u fabrici, nego mnogih biznisa koji će biti kompatibilini i biti dio lanca proizvodnje - kazao je predsjednik Vlade, ukazujući na oko 500 lokalnih kooperanata sa kojima će fabrika sarađivati.

(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
On je rekao da proizvoditi zdravu hranu, u ovom slučaju prirodne sokove, je kompatibilno sa zahtjevima savremenog tržišta, ali i sa ciljem da se Crna Gora brendira kao zelena destinacija.

- Proizvoditi ne znači samo pomagati poljoprivredu, nego i pomagati turizam. Siguran sam da će proizvodi fabrike Frudo završavati i na našem primorju i na sjeveru i da će brojni posjetioci Crne Gore imati prilike da uživaju u domaćim proizvodima. Ovo što ste uradili danas i ono što se desilo prije dva mjeseca govori da smo na pravom putu da konačno radimo na stvaranju nove vrijednosti. Nova vrijednost značiće više radnih mjesta, više poreza, više doprinosa, manje odlazaka sa ovih prostora i otvoriće perspektivu da zaista gradimo evropsku državu - kazao je Abazović.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da otvaranje ove fabrike znači i nova radna mjesta.

- Nakon fabrike čipsa, otvara se i druga fabrika. Vlade i političari odlaze, a fabrike i radna mjesta ostaju - poručio je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, treba stvarati uslove da se nastavi otvaranje fabrika, ali i uvezivanje poljoprivrede, kako bi poljoprivrednici imali uspješan i siguran plasman svojih proizvoda. Najavio je da će ubrzo biti i otvorena fabrika za proizvodnju ulja.

(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
Kako je saopšteno iz Vlade, površina fabrike biće 2.500 m2 sa pogonima za smještanje i prijem robe i hladnjačama. Za izgradnju fabrike kompanija je dobila bespovratna sredstva sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (IPARD) u iznosu od preko 630.000 EUR. Ukupna investicija iznos 2,5 mil EUR.

U novoj fabrici planirano je da se zaposli oko 65 radnika. Cjelokupno voće i povrće otkupljuje se od lokalnih proizvođača voća i povrća, tj. kooperanata kojih je ovom trenutku preko 500.

U prvoj fazi kompanija će proizvoditi džemove, marmelade i voćne salate kao i sušeno voće. Takođe, planirano je da se proizvodi ulje od koštica nara i drugih voćki. U narednom periodu planira se otvaranje pogona za pakovanje i otkup voća i povrća te zapošljavanje dodatnog broja ljudi.

Kompanija će se baviti i sušenjem voća i povrća, a prerađivački kapaciteti biće 5.000 tona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.