NavMenu

Ekrem Luka, bogati albanski biznismen, vlasnik "Mobikosa" Peć - nekadašnji saradnik Karića

Izvor: Politika Ponedeljak, 07.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ime Ekrem Luke, jednog od albanskih biznismena, ovih dana se povezuje bliskim poslovnim vezama sa porodicom Karić. Predmet interesovanja medija su veze dva mobilna operatera - "Mobtela" i "Mobikosa" od kojih je drugi u vlasništvu bogatog Albanca.

Biznismen sa Kosmeta poriče bilo kakve poslovne veze sa porodicom Karić.

"Karići su Pećanci kao i ja. Znamo se od ranije i imali smo u planu da nešto radimo, ali od toga nije bilo ništa" kaže Luka.

Karići su od Ujedinjenih nacija, kao jedini mobilni operater u pokrajini u to vreme, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju 1999. god, dobili  dozvolu za rad 063 mreže u narednih 15 god. Saradnja dva mobilna operatera zvanično je počela 8. decembra 2003, kada je potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je "Mobtel" ustupio "Mobikosu" pravo eksploatacije GSM mreže i pružanja usluga GSM mreže javnih mobilnih komunikacija na teritoriji Kosova.

U "Mobtelu" su prećutali činjenicu da je "Mobikos" ugovorom bio obavezan da "Mobtelu" plaća iznos koji odgovara 30% neto vrednosti računa svakog korisnika u postpaid sistemu, odnosno 30% vrednosti svakog prodatog osnovnog Mobiklik paketa i 30% vrednosti svakog prodatog vaučera za pripaid sistem. O potpisivanju ugovora nije bilo obavešteno preduzeće "PTT Srbija", suvlasnik "Mobtela".

U međuvremenu je teritorija Kosova i Metohije pokrivena mobilnom mrežom "Velja 2000", koju drže francuski "Alkatel" i PTT Kosmeta, a saradnja "Mobtela" i "Mobikosa" je prekinuta.

Na tenderu za drugog operatera mobilne telefonije, koji je raspisan jula 2004,pobedio je "Mobikos", samo ovog puta sa novim strateškim partnerom- slovenačkim "Mobitelom".

Međutim, ovaj tender je odmah poništen.

Poslovno carstvo Ekrem Luke obuhvata najveću privatnu  trgovinsku firmu na Kosovu- "Dukađini", preduzeće "Albatronik" koje je vlasnik fabrike za proizvodnju cigareta u Gnjilanu, štampariju, prevozničko preduzeće, Radio Dukađin i radio Peć, košarkaški klub, a poslovno je povezan sa Albanijom , Bugarskom, Makedonijom, Grčkom, Turskom, Češkom, Nemačkom i Devičanskim ostrvima.

Prema nezvaničnim podacima, Luka je najveći finansijer Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.