Izvor: Politika | Ponedeljak, 07.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekrem Luka, bogati albanski biznismen, vlasnik "Mobikosa" Peć - nekadašnji saradnik Karića

Ime Ekrem Luke, jednog od albanskih biznismena, ovih dana se povezuje bliskim poslovnim vezama sa porodicom Karić. Predmet interesovanja medija su veze dva mobilna operatera - "Mobtela" i "Mobikosa" od kojih je drugi u vlasništvu bogatog Albanca.

Biznismen sa Kosmeta poriče bilo kakve poslovne veze sa porodicom Karić.

"Karići su Pećanci kao i ja. Znamo se od ranije i imali smo u planu da nešto radimo, ali od toga nije bilo ništa" kaže Luka.

Karići su od Ujedinjenih nacija, kao jedini mobilni operater u pokrajini u to vreme, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju 1999. god, dobili  dozvolu za rad 063 mreže u narednih 15 god. Saradnja dva mobilna operatera zvanično je počela 8. decembra 2003, kada je potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je "Mobtel" ustupio "Mobikosu" pravo eksploatacije GSM mreže i pružanja usluga GSM mreže javnih mobilnih komunikacija na teritoriji Kosova.

U "Mobtelu" su prećutali činjenicu da je "Mobikos" ugovorom bio obavezan da "Mobtelu" plaća iznos koji odgovara 30% neto vrednosti računa svakog korisnika u postpaid sistemu, odnosno 30% vrednosti svakog prodatog osnovnog Mobiklik paketa i 30% vrednosti svakog prodatog vaučera za pripaid sistem. O potpisivanju ugovora nije bilo obavešteno preduzeće "PTT Srbija", suvlasnik "Mobtela".

U međuvremenu je teritorija Kosova i Metohije pokrivena mobilnom mrežom "Velja 2000", koju drže francuski "Alkatel" i PTT Kosmeta, a saradnja "Mobtela" i "Mobikosa" je prekinuta.

Na tenderu za drugog operatera mobilne telefonije, koji je raspisan jula 2004,pobedio je "Mobikos", samo ovog puta sa novim strateškim partnerom- slovenačkim "Mobitelom".

Međutim, ovaj tender je odmah poništen.

Poslovno carstvo Ekrem Luke obuhvata najveću privatnu  trgovinsku firmu na Kosovu- "Dukađini", preduzeće "Albatronik" koje je vlasnik fabrike za proizvodnju cigareta u Gnjilanu, štampariju, prevozničko preduzeće, Radio Dukađin i radio Peć, košarkaški klub, a poslovno je povezan sa Albanijom , Bugarskom, Makedonijom, Grčkom, Turskom, Češkom, Nemačkom i Devičanskim ostrvima.

Prema nezvaničnim podacima, Luka je najveći finansijer Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.