NavMenu

Pojedini evropski gradovi naplaćivaće turističku taksu - Neki uvode i "noćni" porez za posetioce

Izvor: Telegraf biznis Sreda, 01.03.2023. 10:01
Komentari
Podeli
Vest da će Venecija naplaćivati ulazak u grad čak i na nekoliko sati, odjeknula je kao "bomba" prošlog aprila, jer to znači dodatni trošak za turiste, ali istovremeno - potencijalno "rasterećenje" grada.

Kako je rečeno još tada, posetioci će na jednodnevnim izletima morati da plate naknadu od 3 do 10 EUR, zavisno od toga u kom periodu godine posećuju prelepi italijanski grad.

Ali, Venecija u ovom nije usamljena. Pored nje, još dva evropska grada uvode tzv. turističku taksu, a to su Valensija i Barselona. Treba reći i da je Tajland najavio isti plan, sa taksom od 8 EUR, dok je u nekim drugim zemljama ova mera uveliko na snazi.

Recimo, boravišna taksa u Austriji varira u zavisnosti od toga koja je pokrajina u pitanju, a turističku taksu naplaćuje i Belgija, gde je u određenim smeštajnim objektima uključena u cenu zakupa sobe, dok se u drugima - plaća zasebno.


Da li je ovo pametna ideja?

Kada je reč o navedenim gradovima - Veneciji, Valensiji i Barseloni - ideja je da naplata ove takse krene tokom 2023, što je potez za koji pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi mogao da ošteti granu turizma.

Svakako, uvođenje turističke takse je pokušaj da se ograniči "preterani turizam", prenose mediji.

Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine. Dakle, svi turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 EUR za ulazak bez viza - i to će morati da se obnavlja na svake tri godine.

Osim toga, sve veći broj španskih regiona naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju, dok će Valensija krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati.

S druge strane, predsednik pokrajinskog saveta Malage, Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez. Navodi da bi ovo mogao da bude veliki problem za Španiju.

Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.