NavMenu

Mia Zečević, generalna direktorka kompanije NOVASTON - Tržište nekretnina u Srbiji ne usporava rast

Izvor: PR Utorak, 28.02.2023. 15:43
Komentari
Podeli
Tržište nekretnina u Srbiji ne usporava rast, uprkos svim predviđanjima da će do toga doći zbog globalnih geopolitičkih i ekonomskih dešavanja, koja već negativno utiču na druge industrije. Zbog inflacije i niskih kamata na štednju, nekretnine i dalje ostaju jedno od najboljih načina za investicije, jer ne gube vrednost.

- U velikim gradovima poput Beograda, Niša, Novog Sada Kragujevca još postoji veliko interesovanje za komercijalnim nekretninama, posebno kada je reč o rezidencijalnom, poslovnom i logističkom prostoru. S druge strane, tržišnu atraktivnost nekretnina određuju ne samo dobre lokacije, već i njena energetska efikasnost i nezavisnost od rasta cena energenata, kao i primena drugih najnovijih rešenja u građevinarstvu i dizajnu - kaže Mia Zečević, generalna direktorka NOVASTON real estate platforme za upravljanje nekretninama.


Tržište kancelarijskog i logističkog prostora i dalje najbrže raste

Srpsko tržište kancelarijskog prostora doživelo je ogromnu ekspanziju i u poslednje dve godine poraslo je za više od 230.000 m2 novog poslovnog prostora. Posle pandemije, najtraženiji su postali hibridni model poslovnog prostora u glavnom gradu, koji pored standarda u tehnološkom i energetskom smislu, sve više vode računa o dobrobiti zaposlenih.

- Ukupna ponuda modernog poslovnog prostora u Beogradu dostigla je približno 1.254.000 m2, sa "prime yield" od 7,5% do 8% do kraja trećeg kvartala 2022. godine. I dalje su veoma tražene kancelarije u CBD-u (Central Business District), ali raste i interes IT kompanija za gradove kao što su Novi Sad, Niš ili Kragujevac. Operativni troškovi su ostali relativno stabilni, ali očekujemo povećanje svih troškova u 2023. godini, zbog očekivanog rasta cena energenata i sve veće stope inflacije - navodi Zečevićeva.

Eksperti naglašavaju da postoje još nedovoljno razvijeni delovi tržišta nekretnina u kojima postoji prilika za razvoj i privlačenje novih investicija. Jedan od takvih je i sektor logističkog prostora koji je pravu ekpanziju doživeo porastom onlajn trgovine. Njegovom rastu je pogodovala potreba da se naručena roba skladišti, a kompanije zaštite od eventualnih poremećaja u lancu snabdevanja kao što je bilo tokom pandemije.

- Poslednje tri godine u okolini velikih gradova širom Srbije razvijaju se i značajni logistički projekti, naročito na lokacijama sa dobrom tranzitnom dostupnošću i niskim troškovima poslovanja. U prošloj godini ukupna zaliha logističkog prostora povećana je za 16%, a stopa upražnjenosti je na izuzetno niskom nivou za novoizgrađene i postojeće objekte. Takođe, nivo zakupnine je ostao stabilan. U ovom sektoru je najvidljiviji i trend da kompanije nestrpljivo potpisuju nove ugovore o zakupu objekata koji još nisu izgrađeni - naglašava Mia Zečević.

Kao jedan od lidera na maloprodajnom tržištu u Srbiji, NOVASTON platforma veruje da je to sektor koji neće zaustaviti razvoj uprkos krizama. Tome svedoče brojni novi projekti širom Srbije, ako i prošenje postojećih kapaciteta posebno kada je reč o ritejl parkovima. Ipak, pored prasta prometa zakupaca u 2022. godini, ritejl sektor beleži i povećanje cena zakupa do 15%, dok se očekuje se i dalji prorast troškova održavanja zbog globalne energetske krize.

(AVA Shopping Park)

Novaston 2023 – decenija u nekretninama

NOVASTON real estate platforma obeležava 10 godina uspešnog rada u Srbiji i regionu, sa portfoliom od više od 40 strateških projekata i upravljanjem sa ukupno 500.000 m2 za više od 15 stranih i domaćih klijenata (IKEA Srbija, CPI Properti Group, NEPI Rockcastle, Schneider Electric...).

Mia Zečević najavljuje da je cilj kompanije da proširi usluge od podrške u razvoju projekata, usluga upravljanja imovinom, procene vrednosti, posredovanja u prodaji i izdavanju nekretnina, do marketinga, ali i strateškim pozicioniranjem u projektima kao poslovni partner i investitor.

________________________________________________________________________________________________________________

- NOVASTON platforma je prepoznatljiva u sektoru maloprodaje, a strateški se usmeravamo na kancelarijski i logistički sektor, kao i u industriji hotelskog menadžmenta. Naš prioritet je održavanje i optimizacija rada naših tekućih projekata, tako da radimo na razvoju druge faze AVA Shopping Parka kompanije IKEA Srbija.

(AVA Shopping Park)

Takođe, posredujemo u izdavanju atraktivnih funkcionalnih poslovnih prostora i logističkih objekat u svim delovima Beograda i širom Srbije. Posebno smo ponosni na učestvovanje u rekonstrukciji 17.000 m2 industrijske hale Novkabel u Novom Sadu za buduće sedište Schneider Electric Hub-a. Važno istaći da je rekonstruisani objekat u procesu dobijanja Leed Gold sertifikata.

Prateći trendove ulaganja u nekretnine u sezonskim turističkim destinacijama, koje mogu pružiti dobar povraćaj ulaganja uz pomoć profesionalnog tima za upravljanje imovinom, pored postojećih projekata na Kopaoniku, pripremamo i nekoliko novih ne samo u našoj zemlji već i u susednoj Hrvatskoj.

Osluškujući potrebe klijenata, nastavljamo da primenjujemo sve inovativne i energetski održive standarde i spremni smo da stvorimo i iskoristimo sve šanse koje vreme pred nama donosi - ističe Mia Zečević, generalna direktorka i vlasnica platforme.
________________________________________________________________________________________________________________
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.06.2023.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Ibarski put od Orlovače do Sremčice dobija 4 trake - U planu i privredna zona uz magistralu u Rušnju

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije naselja Rušanj, dela Ibarske magistrale i privredne zone uz magistralu. Kako je navedeno u dokumentu koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, a koji obuhvata deo Ibarske magistrale od petlje za pristup groblju "Orlovača" do ukrštanja sa Beogradskom ulicom – veza sa naseljem Sremčica, planira se proširenje Ibarske

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.