NavMenu

Holandski radari za otkrivanje saobraćajnih prekršaja

Izvor: Danas Petak, 17.02.2006. 18:34
Komentari
Podeli

U organizaciji kompanije S komerc sistem predstavljeni su najsavremeniji radari za detekciju saobraćajnih prekršaja kompanije Gatsometer iz Holandije. Prema rečima Roberta de Bjukelara, menadžera za razvoj kompanije Gatsometer, zbog prekoračenja brzine i prolaska vozila kroz crveno svetlo, u svetu godišnje pogine 1,2 miliona ljudi, a 35 miliona bude povređeno. Najviše prekršaja prave vozači u Grčkoj i Portugalu, a najmanje u Velikoj Britaniji, Norveškoj i Holandiji gde se primenjuje najsavremenija tehnologija. Bjukelar je podsetio da prema procenama stručnjaka efikasnom kontrolom broj prekršaja može biti smanjen za 30 odsto.


Predstavnik firme Gatsometer rekao je da su u ponudi te kompanije digitalni radari koji rade uz pomoć induktivnih petlji ugrađenih u asfaltu, kao i invazivni radari koji rade na zrak. U radare je ugrađena dvanaestobitna kamera sa rezolucijom od dva megapiksela koja može da zabeleži 4.096 boja. Prednost ovih radara je u tome što beleže pod uglom od 22 stepena što omogućava bolju pokrivenost terena i fiksiranje radara, a prenos podataka iz radara može da se vrši preko drugog računara, bežičnom vezom pomoću GPRS ili optičkim kablom spojenim sa centrom za prikupljanje podataka. U memoriju radara može da stane i do 16.000 snimaka prekršaja, a zahvaljujući infracrvenoj kameri mogu da se prave snimci i u noćnim uslovima.


Bjukelar podseća da je uspešnost registrovanja prekršaja uz pomoć invazivnih radara oko 95 odsto, a radara sa induktivnom petljom blizu 100 odsto. Oni prave po dva snimka po prekršaju koji se automatski šifruju i ne mogu biti menjani, pa su validan dokaz na sudu. Radari mogu da beleže i prolaske kroz crveno svetlo, kao i prekoračenje brzine, a mogu i da čitaju tablice i mere prekršaje na rampama. Ovi radari koriste se i za kontrolu prilaza, gde mogu da registruju ukradene automobile i one koji su pre toga napravili prekršaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.