NavMenu

Uvodi se i bezgotovinsko plaćanje privatnog smeštaja

Izvor: Politika Nedelja, 26.02.2023. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)Ilustracija
Kako bi se rešio problem sumnjivih i lažnih rezervacija smeštaja, ali i povećala konkurentnost, vlasnicima objekata za izdavanje biće omogućeno uvođenje bezgotovinskog plaćanja. Na Sajmu turizma u Beogradu juče je predstavljena ova nova finansijska usluga koja će fizičkim licima omogućiti bezgotovinsku naplatu smeštaja u kategorisanim objektima koji se oglašavaju preko platformi poput Booking-a.

Ova nova usluga omogućiće fizičkim licima da gostima ponude plaćanje karticama, što do sada nije bio slučaj. Uslov je da je reč o registrovanim objektima za izdavanje smeštaja.

– Jedan nezadovoljan gost u Srbiji, kao novoj destinaciji može da pošalje lošu reklamu, a to nam na treba u trenutku kada turizam beleži ovako dobre rezultate – rekao je Danijel Nikolić, generalni sekretar Vlade Srbije.

Dunja Đenić, pomoćnik ministra za sektor turizma i turističke inspekcije navela je da je digitalizacija u turizmu važna, a to je pokazao i sistem e-turista koji je počeo sa radom 2020. i koji je objedinio sve podatke o ugostiteljima u Srbiji. Dodala je da imamo 16.000 registrovanih ugostitelja koji posluju po zakonu i da je nova usluga i instrument plaćanja nešto što će im omogućiti da upotpune svoju uslugu, da se bolje promovišu i da postanu konkurentniji na tržištu.

Ono što nedostaje vlasnicima smeštaja je mogućnost bezgotovinskog plaćanja, jer kako raste konkurencija povećava se i broj lažnih rezervacija. Dovoljno je da neko rezerviše smeštaj sa lažnog naloga, da se ne pojavi na destinaciji, a vlasnik, pa ni posrednik poput Booking-a nema mogućnost da naplati penale. Vlasnicima ostaje samo da podnose privatne tužbe, a i to zavisi od toga da li je vlasnik rezervacije uopšte ostavio validne podatke.

Kako su objasnili predstavnici Narodne banke Srbije, izdato je 10,5 miliona platnih kartica, a samo u prva tri meseca prošle godine zabeleženo je 315 miliona transakcija. U istom periodu je registrovano 32 miliona transakcija karticama koje su izdate u inostranstvu.

Kako su objasnili, naša zemlja ima razvijen kartičarski sistem i infrastrukturu koja omogućava da se ova usluga omogući svima kojima je u poslovanju neophodno bezgotovinsko plaćanje. Govoreći o prednostima koje ovaj vid plaćanja donosi, iz NBS kažu da je to sigurno i rast poverenja gostiju da je objekat registrovan i pouzdan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.