NavMenu

Prvih 40 godina Srednje turističke škole u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.02.2011. 16:02
Komentari
Podeli

Uprava, profesori i đaci Srednje tursitičke škole ovih dana proslavljaju veliki jubiljej – 40 godina rada, tokom kojih je hiljade stručnjaka steklo potrebna znanja za početak rada u delatnosti koja danas predstavlja jednu od okosnica razvoja Srbije.

Mnogi su daljim radom i usavršavanjem stekli i prestižna svetska priznanja i karijeru, a u svoju školu su se vraćali, da sa profesorima i đacima podele ove uspehe i da naglase da je početak uspeha bio upravo ovde, u njihovoj školi.

Srednja turistička škola ( www.turistickaskola.edu.rs ) je nastala je i razvijala se u okviru Politehničke akademije na Novom Beogradu. Osnovana je sa ciljem da školuje kadrove za obavljanje poslova u turističkoj privredi, prvenstveno turističkim agencijama i hotelima.

Danas je ova škola pri vrhu rang lista interesovanja za upis i taj trend je u neprekidnom porastu. To je i bio razlog da Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva prosvete, donese odluku o preseljenju Srednje turističke škole iz prostora Politehničke akademije u ulicu Otona Župančiča br.4. Preseljenje je realizovano 1.9.2002.god. čime su stvoreni adekvatni uslovi za razvoj, što je na pravi način i iskorišćeno.

U školskoj 2005/2006.god. rešen je pravni status Škole. Trgovinski sud u Beogradu je rešenjem od 28.02.2006. godine ukinuo Politehničku akademiju i 01.03.2006. godine osnovao Srednju turističku školu.

Od tada škola doživljava vrlo dinamičan razvoj.

U Školi se danas školuju turistički, ugostiteljski i kulinarski tehničari, uz ogledna odeljenja za turističke tehničare, konobare I kuvare.

Naime, od školske 2007/2008. godine u Školu se upisuju po tri ogledna odeljenja i to - odeljenje turističkih tehničara kao četvorostepeno zanimanje, odeljenje konobara kao trogodišnje zanimanje i odeljenje kuvara kao trogodišnje zanimanje. U ta tri odeljenja nastava se izvodi po novim nastavnim programima, pomoću novih nastavnih metoda i uz najsavremenija tehnička sredstva neophodna za takvu nastavu.

Kapaciteti

Ukupno 30 odeljenja ima na raspolaganju 16 učionica, 2 kabineta za računarstvo i informatiku, kabinet za usluživanje, kabinet za agencijsko-hotelijersko poslovanje, kabinet za kuvarstvo, biblioteku i svečanu salu. Škola raspolaže fiskulturnom salom i sportskim terenima za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, rad sekcija i sportskih takmičenja.

Srednja turistička škola je uključena u drugu fazu procesa reforme srednjeg stručnog obrazovanja. Škola je dobila dodatnu računarsku opremu, video projektore, dodatnu savremenu opremu za kabinet za kuvarstvo, kako bi nastava bila organizovana po evropskim standardima kako u smislu tehničke opremljenosti tako i nastavnih metoda. Profesori su prošli brojne obuke iz oblasti nastavnih metoda, stručne pedagogije, komunikacije, primene računara u nastavi itd.

Škola aktivno učestvuje i u raznim programima međunarodne saradnje, a s ciljem unapređenja kvaliteta nastave u Školi putem razmene pozitivnih praksi sa partnerskim školama. Do sada saradnja je ostvarena sa nekoliko škola iz više različitih evropskih zemalja:

- Turističko-ugostiteljska škola iz Treviza, Republika Italija

- „Karntner Tourismusschulen“ iz Villach-a, Republika Austrija. Saradnja je uspostavljena uz svesrdnu pomoć organizacije „Kultur kontakt.“ Tokom dvogodišnjeg projekta ostvarena je razmena učenika i profesora, a zajednički nastup u Grazu na temu „Verski turizam Austrije i Srbije, sličnosti i razlike“ imao je veliki značaj za obe škole. Uz podršku Kultur Kontakta petnaest učenika, tri profesora i direktor škole posetili su Sajam turizma i Berlinu.

- Zajedno sa turističkom organizacijom Srbije učestvovali su u izradi i pripremi propagandnog materijala prilikom zajedničkog nastupa i samog rada na štandu organizacije na sajmu. U toku ovog projekta učenici škole napisali su „Posni kuvar“ u čijoj su promociji učestvovali ugledni hotelijeri, predstavnici medija, Ministarstva prosvete. Koordinator projekta u saradnji sa Villachom bila je profesorka nemačkog jezika Jasmina Pejović,pomocnik direktora skole

- “LMC” koledž -“Lancaster&Morecambe the College” sa kojim je Srednja turistička škola ostvarila međunarodnu saradnju i učestvovala u razvoju programa novih kratkih kvalifikacija kreiranih shodno potrebama tržišta rada. Koledž iz Lankastera je renomirana obrazovna ustanova u Velikoj Britaniji koja se bavi obrazovanjem najboljih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva , kao i u mnogim drugim strukovnim oblastima. Koordinaciju projekta je vodila profesorka engleskog jezika Sanja Antović kao i celi tim profesora i učenika, koji su imali mogućnost da ostvare radne posete na koledžu i da budu gosti predstavnicima koledža ovde u Beogradu. Međunarodni projekat nosi ime “Veštine u praksi” ili “Skills@Work” i za cilj ima razmenu znanja i najbolje prakse, što je za Srednju turističku školu značilo unapređenje veština u radu i promenu perspektive kada govorimo o saradnji sa privredom. Ovaj projekat omogućio je i finansirao Britanski savet -“British Council”.

- Ugostiteljsko-turističkom školom iz Ljubljane, Republika Slovenija

Zbog svega navedenog interesovanje za upis u Srednju turističku školu je u konstantnom porastu i svake godine kompletan posao oko upisa se završava u junskom upisnom roku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.