NavMenu

Nikita Milivojević novi umetnički direktor Bitefa

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2023. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština grada Beograda imenovala je Nikitu Milivojevića za novog umetničkog direktora Bitefa. On je time dobio mandat da kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival.

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kako se navodi u saopštenju, ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica", više Sterijinih nagrada, "Politikine" nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena", godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović", Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović", Grada – teatara Budva...). Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu. Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u mnografiji "Ja ovde silazim" koja je objavljena prošle godine.

Nikita Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina (50 – 56. Bitef), a kome je mandat istekao u decembru prošle godine. Pre njega program su selektovali Anja Suša (40 – 50. Bitef), Jovan Ćirilov (1 – 49. Bitef), Mira Trailović (1 – 22. Bitef), navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.