NavMenu

Za proširenje prečistača u Rumenci 163,2 miliona dinara

Izvor: Dnevnik Utorak, 21.02.2023. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što prethodni tender za drugu fazu gradnje prečistača otpadnih voda u Rumenci nije uspeo, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku.

Reč je o proširenju kapaciteta, budući da je deo pogona izgrađen pre desetak godina. Procenjena vrednost investicije je 163,2 miliona dinara, bez poreza, a predviđeno je da radovi budu završeni za 360 dana. Imajući u vidu rokove, te period za uvođenje odabranog izvođača u posao, radovi bi mogli da počnu u aprilu.

Postrojenje se, inače, nalazi severoistočno od Rumenke, na oko 150 metara od kanala Novi Sad - Savino Selo, i namenjeno je rešavanju problema prečišćavanja otpadnih voda u Kisaču i Rumenci. Izgradnja prečistača odvija se u dve faze.

U drugoj fazi radova planirana je dogradnja prečistača u, kako je objašnjeno, vidu proširenja kolone za biološki tretman. Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja dva biološka reaktora, kao i silosa za mulj, sa pratećom opremom i cevovodima. Osim proširenja kapaciteta, biće rešeni nedostaci na objektu izgrađenom u prvoj fazi, što podrazumeva sanaciju i rekonstrukciju, bez promene funkcije i gabarita.

- Biološki reaktori (SBR) i silos za mulj druge faze predstavljaju jedinstvenu kompaktnu građevinu, koja je povezana sa biološkim reaktorima prve faze preko mašinske hale po svojoj centralnoj osnovi. Tako konstrukcija u svom kompletnom gabaritu predstavlja višenamenski ključni objekat sistema. Кonstrukcija, kako ulogom u tretmanu, tako i gabaritom, predstavlja centralno mesto postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Nalazi se u nasipu (prostor formiranog platoa), neposredno do mašinske hale i bioloških reaktora prve faze - objašnjeno je u tekstualnom delu projekta koji je izradila novosadska firma Hidrozavod DTD.

U prvoj fazi izgrađena je saobraćajnica, pa bi, tokom radova, trebalo voditi računa da se očuva stabilnost puta za konačnu eksploataciju prečistača. Pristup novoplaniranom biološkom reaktoru i njegovim celinama biće preko već izgrađenog stepeništa, neposredno do ulaza, gde se pristupa gornjoj ploči i stazama bazena, ili stepeništem na začelju objekta.

- Otpadne vode iz domaćinstava evakuišu se u podzemlje preko individualnih septičkih jama i najčešće su to upojni bunari, bez prethodnog zadržavanja u vodonepropusnom septiku. Pošto nije rešeno pitanje odvođenja i prečišćavanja komunalnih i evakuacija atmosferskih otpadnih voda, neophodna je izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije. Izgradnja prečistača otpadnih voda mora biti završena pre kanalizacione mreže, da bi se izbeglo jednovremeno upuštanje velike količine otpadne vode u recipijent, kanal Novi Sad-Savino Selo - objašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Nadležni navode da su Rumenka i Kisač komunalno uređena naselja, a i pitanje vodosnabdevanja je rešeno na odgovarajuć način, priključenjem na gradski vodovod.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 6. marta, a 40 dana kasnije biće doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu rokove, uključujući i period za uvođenje odabranih izvođača u posao, dogradnja prečistača mogla bi da počne u aprilu, ukoliko za taj posao bude zainteresovanih firmi.

Pogledajte tender OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.