NavMenu

(Nominacija za nagradu AUREA 2011): "MAZ-BIK 203 CNG" – Gradski niskopodni autobus na prirodni gas

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.03.2011. 14:29
Komentari
Podeli

Kragujevačko preduzeće "Vulović transport", u saradnji sa fabrikom MAZ iz Belorusije, proizvelo je prvi gradski niskopodni autobus sa pogonom na prirodni gas u Srbiji. U kupovinu zemljišta, opremanje proizvodnih pogona, nabavku tehnologije, obuku zaposlenih i lansiranje prvog autobusa do sada je uloženo oko 2 mil EUR. Osim što je ova kompanija jedini proizvođač tog tipa vozila u Srbiji, specifičnost autobusa ogleda se i u inovativnoj primeni sistema povezivanja gasnih rezervoara od lakih kompozitnih materijala. Stručni tim "Vulović trasporta" uradio je sva tehničko-tehnološka rešenja za niskopodni autobus, a na projektu su bili uključeni i inženjeri Vojno-tehničkog instituta iz Beograda.

Korišćenjem rezervoara od lakih kompozitnih materijala (aluminijum i poliester umesto čelika) i inovativnim sistemom njihovog povezivanja rešeni su mnogobrojni problemi koji se odnose na bezbednost vozila, sigurnost od fizičkih oštećenja boca i zračenja, težinu vozila, kao i stepen opterećenja konstrukcije autobusa.

Uz savremen dizajn proizvoda i tehničke karakteristike, domaći autobus na metan poseduje veliku ekonomsku i ekološku opravdanost za potencijalne kupce. Naime, model "MAZ-BIK 203 CNG" je oko dva i po puta jeftiniji od strane konkurencije, a ušteda na 100 pređenih kilometara u odnosu na dizel verzije je 60%. Pri tom, autobus na prirodni gas za oko 60% smanjuje štetne uticaje poput emisije oksida azota, dimnosti, itd. Novi model poseduje platformu, displej i govorni aparat, tako da putnici u svakom trenutku znaju u kom delu grada se nalaze i koja je sledeća stanica.

Niskopodni gradski autobus sa "euro 6" standardom proizveden je u saradnji sa beloruskom kompanijom MAZ, koja takav model nema u svojoj ponudi. Dogovorena saradnja će kragujevačkom partneru otvoriti pristup dilerskoj mreži proizvođača iz Minska, koji je "Vulović trasportu" poverio tržišta Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Srbije i bivših jugoslovenskih republika.


INOVATIVNOST

Preduzeće "Vulović transport" je u sopstvenim proizvodnim pogodnima u Kragujevcu proizvelo prvi srpski gradski niskodopni autobus "MAZ-BIK (Bus Industrija Kragujevac) 203 CNG" sa pogonom na komprimovani prirodni gas. Osim što je jedini proizvođač tog tipa vozila u našoj zemlji, specifičnost autobusa ogleda se u inovativnoj primeni sistema povezivanja gasnih rezervoara od lakih kompozitnih materijala. Stručni tim "Vulović trasporta" uradio je sva tehničko-tehnološka rešenja za niskopodni autobus, a na projektu su radili i inženjeri Vojno- tehničkog instituta iz Beograda.

Korišćenjem rezervoara od lakih kompozitnih materijala (umesto do sada korišćenih čeličnih) i inovativnnim sistemom njihovog povezivanja rešeni su mnogobrojni problemi koji se odnose na bezbednost vozila, sigurnost od fizičkih oštećenja boca i zračenja, težine vozila, kao i stepena opterećenja konstrukcije autobusa. Primenom aluminijuma i poliestera za konstrukciju krova autobusa i poklopca gasnih rezervoara dodatno je racionalizovana proizvodnja i još više je olakšana i aerodinamički oblikovana konstrukcija autobusa, a sve na račun dodatnog smanjenja potrošnje goriva.

Stručni tim kompanije "Vulović transport" je osmislio originalni način vezivanja rezervoara za krov autobusa putem zavarivanja nosača boca za rešetku krova, čime on postaje integralni deo autobusa, na koji se zavrtnjima vezuju boce. U potpunosti je izbegnut prolazak gasne instalacije kroz putnički prostor, čime je znatno poboljšana bezbednost putnika. Mesto za tankovanje gasa je izdvojeno i udaljeno od motora, tj. od izvora toplote, a postavljeni su i manuelni ventili i kontrolni uređaji, čime je tankovanje, kao najrizičnija operacija na vozilu, učinjeno potpuno bezbednim. Korišćenjem rezervoara od lakih kompozitnih materijala, koje su 2 do 2,5 puta manje težine od čeličnih, značajno je smanjena težina autobusa, kao i stepen opterećenja konstrukcije autobusa, tako da nisu potrebna dodatna ojačavanja konstrukcije.

Dosadašnji pokušaji uvođenja gasnih autobusa u eksploataciju pokazali su mnogobrojne slabosti. Naime, autobusi koji su trenutno u funkciji uglavnom su zasnovani na starijoj tehnologiji, pa se javlja veća potrošnja ulja, znatno povećanje mase vozila, problemi zaptivanja i otpornosti na uticaj metana koji je hemijski vrlo agresivno jedinjenje, a motori su uglavnom prepravljani sa dizel na gasnu varijantu. Gas se skladišti u rezervoarima pod visokim pritiskom od preko 200 bara u čvrstim i teškim čeličnim rezervoarima, koji se, usled nedostatka prostora, smeštaju na krov autobusa.

Autobus "MAZ BIK-203 CNG" radi na prirodni gas koji se komprimuje na pritisak od 200 bar i zahteva ugradnju dodatnog sistema i rezervoara za gas. Za radijus kretanja novog ekološkog vozila od preko 500 km sa jednim punjenjem rezervoara (što je više od prosečne dnevne kilometraže u gradskom saobraćaju, koja iznosi 280 – 300 km) na ojačani krov autobusa su ugrađeni kompozitni cilindri firme "Dyntek", čija je zapremina 1176 l za 230 m3 CNG.

Kompanija "Vulović" ostvarila je saradnju sa najpoznatijim svetskimi domaćim proizvođačima autokomponentistike: "MAZ" Minsk (šasija), "Cummin"s (motor), "Allison" (menjač), "Dynetek Europe Gmbh" (rezervoari za gas), "Swagelok" (ventili i cevi), "Weh" (pokazni instrumenti), "Severin" (sistem za detekciju gasa), DP "21.Oktobar" iz Kragujevca, "Sloga" AD Nova Varoš, "Prva Petoletka" – Trstenik, "Hidraulika Kurelja"- Proleter, "MB Mak" Čačak, "COBEST" Mladenovac, "Livnica FAP" Priboj, "Srboauto"- Beograd....).

DRUŠTVENA KORISNOST

Primenom CNG kao pogonskog goriva napravljen je izvanredan progres, ne samo sa aspekta naprednih tehničkih rešenja, već i po pitanju bezbednosti. Gasni rezervoari na vozilu su kombinacija male težine i visoke bezbednosti. Za radijus kretanja novog ekološkog vozila od preko 500 km težina rezervoara sa gasom ne prelazi 700 kg.

Osim ekonomske opravdanosti primene CNG autobusa u javnom gradskom prevozu putnika, još jednom treba napomenuti da autobusi sa gasnim CNG pogonom, u poređenju sa dizel vozilima, u velikoj meri doprinose očuvanju zdravlja ljudi, jer imaju sledeće ekološke prednosti:

• Više od 98 % nižu emisiju nemetanskih ugljovodonika NMHC
• Više od 90 % nižu emisiju oksida azota NOx
• Više od 80 % manju reaktivnost prema ozonskom omotaču
• Redukovana je emisija sumpornih jedinjenja u produktima sagorevanja
• Niža je emisija isparenja tokom pretakanja gasovitog goriva
• Niži nivo buke vozila sa gasnim pogonom u odnosu na dizele ( za 15 decibela je niži nivo buke autobusa sa pogonom na prirodni gas u odnosu na autobus sa pogonom na dizel. Ako se posmatra vozni park od 50 autobusa onda je taj nivo buke niži za 750 decibela u svakom trenutku rada)
• Primena CNG (eng. Compressed Natural Gas) u prvom redu ima prednosti sa aspekta niže cene goriva tokom eksploatacije, kao i zbog boljih ekoloških karakteristika vozila.

Ostale prednosti se odnose na povećanje energetske nezavisnosti od raspoložive rezerve naftnih goriva, otvaranje novih radnih mesta u sektoru distribucije prirodnog gasa, autoindustriji i pratećim granama...

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Na sajmu "Beotruck 2010" prikazan je premijerno prvi srpski gradski niskopodni autobus na komprimovani prirodni gas "MAZ-BIK 203 CNG" koji je proizveden u pogonima preduzeća "Vulović transpor"t u Kragujevcu. Za ovim modelom autobusa vladalo je veliko interesovanje svih prisutnih posetilaca jer je to ujedno i bio jedini autobus u koji je ugrađen motor EURO 6 standarda. Posebno treba naglasiti interesovanje privatnih prevoznika iz Beograda koji su se upravo posle promocije ovog modela autobusa na sajmu "Beotruck 10" i odlučili za kupovinu 32 autobusa.

Kupci "Maz-Bik" u 2010. godini su privatni prevoznici iz Udruženja Beobus iz Beograda: GP "Unacop"- 10 autobusa "Maz Bik 203 CNG", "Košava prevoz"– 12 autobusa" Maz Bik 203 CNG", "BB Line" - 5 autobusa "Maz Bik 203 CNG", "Knežević trans"– 5 autobusa. Uz subvencije Vlade Republike Srbije u iznosu 30% od proizvođačke cene autobusa naši kupci su imali prilike da ovaj model gradskog niskopodnog autobusa na komprimovani prirodni gas dobiju po ceni od 140.000,00 EUR (u zavisnosti od dodatne opreme autobusa) što predstavlja jako povoljnu cenu za autobus na prirodni gas ako se poredi sa konkurenskim modelima koji iznose i preko 260.000,00 EUR.

Autobus kompanije "Vulović transport" dobio je bezrezervnu podršku Vlade Republike Srbije i subvencije za domaće proizvođače autobusa u iznosu od 30% od proizvođačke cene, čime je plasman ovih autobusa u velikoj meri olakšan.

Kupovinom domaćeg autobusa na komprimovani prirodni gas kupci imaju koristi kako sa aspekta niže cene goriva, tako i sa aspekta boljih ekoloških karakteristika vozila. Osim cene, treba dodati da u startu vozilo na 100 km troši za oko 80% manju količinu gasa. Posmatrano na floti vozila ovo su ogromne uštede u gorivu i znatno je bolja ekološka slika autobusa sa pogonom na komprinovani prirodni gas. Uštede koje se ostvaruju na osnovu razlike u ceni dizel goriva i prirodnog gasa mogu pozitivno uticati ne samo na vlasnike gasnih autobusa, već i na građane jer ce u buducnosti ukoliko se zameni vozni park svih kako javnih tako i privatnih gradskih prevoznika, nesumnjivo doći i do sniženja cena voznih karata.

U "Maz-Bik" ugrađeni su orginalni i provereni pogonski agregati. U odnosu na stranu konkurenciju, kompanija kao svoje prednosti navodi pouzdanost, niske cene održavanja i produžen vek vozila i agregata. Motori "Tedom" i "Raba" su tek razvijeni, dok se motor "Cummins" proizvodi još od prošlog veka. ZF osovine su znatno pouzdanije i garantuju veću bezbednost i bolju udobnost vozila i komfor putnika. Primenom menjača "Allison" postignuta je bolja dinamičnost vozila, što se pozitivno odražava na komfor putnika i potrošnju goriva. Za razliku od konkurentskih modela, ovaj sistem pogona, koji čine motor "Cummins", menjač "Allison" i pogonska osovina ZF, je skoro 50% manje težine od ostalih koncepcija, čime je dodatno smanjena težina autobusa, a samim tim i potrošnja goriva. Prednost menjača "Allison" u odnosu na menjač Voith, u prvom redu je u tome što ima veći broj brzina i time je lakše prilagodljiv promenljivim uslovima opterećenja vozila u eksploataciji.

Tržište- Najvažniji potencijalni kupci autobusa "MAZ-BIK 203 CNG" su: javna i privatna preduzeća koja se bave prevozom putnika u gradskom i međugradskom saobraćaju; preduzeća koja se bave proizvodnjom autobusa, kamiona i automobila; transportna preduzeća; građevinske firme; taxi prevoznici.

Na osnovu analize prodatih autobusa u predhodne tri godine na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske zaključeno je da postoji stalna tendencija rasta prodaje autobusa. Prosečna stopa rasta prodaje na tržištu Srbije je oko 13%, na tržištu BiH 7,3%, a na tržištu Hrvatske 10,5%.

U prve tri godine (2010-2012) poslovanja ciljni kupci su javna i privatna preduzeća koja se bave prevozom putnika u gradskom saobraćaju na tržištu Srbije. To su preduzeća u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, a u četvrtoj i petoj godini poslovanja i preduzeća u Nišu, Subotici, Somboru i Pančevu. Javna preduzeća nabavku autobusa vrše putem raspisivanja tendera shodno Zakonu o javnim nabavkama, gde odlučujuću ulogu o kupovini vozila ima cena vozila.

Odlučujuću ulogu o kupovini autobusa kod privatnih preduzeća, osim cene proizvoda, imaju i niski troškovi održavanja proizvoda, kao i manja potrošnje goriva. Osim ekonomičnog i ekološkog vozil,a kupci žele da vozilo ima atraktivni dizajn, da je udoban pri vožnji, da ima nečujan a ne bučan rad, da je bezbedno, pouzdano i lako za upotrebu. I privatna i javna preduzeća su prinuđena da prate savremenu regulativu u pogledu emisije štetnih materija.

Imajući u vidu savremen oblik i dizajn proizvoda, tehničke karakteristike i ekonomsku i ekološku opravdanost ovih autobusa, realno je očekivati veliki uspeh na svim tržištima koja su Vulović transportu poverena ugovorom sa MAZ-om. To su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bugarska, Rumunija i deo zemalja evropske unije: Mađarska, Austrija, Slovenija i Italija.

Prema analizama "Vulović transporta", u Srbiji CNG pogon ima perspektivu, naročito u javnom sektoru, za pogon gradskih autobusa i taksi vozila, vozila komunalnih službi, poštanskih vozila, čime bi ovi sektori znatno popravili ekološku sliku, i paralelno, transportni i troškovi goriva bi dodatno bili niži, a očekuje se da će i u 2011.godini najpre autobusi, zaživeti ne samo na ulicama Beograda već i Novog Sada, Niša, Kragujevca, kao i mnogih drugih gradova.

Autobus "MAZ BIK 203 CNG" prototip bio je po mesec dana na eksploatacionom ispitivanju u GSP "Beograd" i GSP "Novi Sad" i pokazao je izuzetne rezultate kako u pogledu ekonomičnosti (uštede u potrošnji prirodnog gasa u odnosu na dizel – smanjenje troškova redovnog poslovanja gradskih prevoznika), tako i u pogledu smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova koje su nesumnjivo najveće u gradovima poput Beograda i Novog Sada.

Tehničko- tehnološka rešenja za projekat gradskog niskopodnog autobusa na komprimovani prirodni gas "MAZ BIK 203 CNG" urađena su od strane stručnog tima na čelu sa Mr. Sašom Milojević, a u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom iz Beograda. Na ovom projektu je ostvarena saradnja sa najpoznatijim svetskim proizvođačima autokomponentistike, kao što su: "Cummins" (motor), "Allison" (menjač), "Dytech Europe Gmbh" (rezervoari za gas), "Swagelok" (ventili i cevi), "Weh" (pokazni instrumenti), "Severin" (sistem za detekciju gasa).

Karakteristike autobusa "MAZ-BIK 203 CNG" su:

• Sposobnost da se odgovori na specifične zahteve kupca – jer ga karakteriše mogućnost, kao i sposobnost konstruktorskog tima da odgovori na sve specifične zahteve kupaca koji se odnose na dodatnu opremu, enterijer i eksterijer vozila.
• Prilagodljivost – sprovedene su sve aktivnosti ka angažovanju odnosno uključivanju što više poslovnih partnera u proizvodni ciklus, kako bi se kompatibilnošću i standardizacijom delova izbegle i eliminisale turbulencije na tržištu, poremećaji u poslovanju i zavisnost od ključnih dobavljača.
• Efikasnost – jer je konstruisan i proizveden "na pravi način" uz sve neophodne performanse, ateste, certifikate i bezbednosne zahteve za ovu vrstu proizvoda i imajući u vidu njegovu namenu, a to je prevoz putnika"
• Efektivnost – jer je to "pravi proizvod – prava stvar" sagledavajući energetske, ekonomske i ekološke vrednosti.

"Vulović trasport" je 2003. godine počeo kao autobuski prevoznik u Kragujevcu, a kasnije došao na ideju da svi autobusi budu beloruskog proizvođača MAZ. Sledeća etapa je bila proizvodnja dela autobusa i kamiona pri čemu je "Vulović trasport" imamo svoj vin kod. Kragujevačko preduzeće je potom investiralo u nove proizvodne objekte, proizvodnju, tehnologiju, servisnu službu, a zaposleno je 105 radnika.

Osim proizvodnje novog autobusa na prirodni gas, "Vulović trasport" vrši i reparaciju polovnih autobusa koji koriste dizel gorivo D2 i ugradnju uređaja za korišćenje CNG gasa u odnosu 30:70 u korist CNG gasa. U svom proizvodnom programu preduzeće "Vulović transport" poseduje veliki broj različitih modela kamiona, autobusa, prikolica i poluprikolica.

Beloruski MAZ je multinacionalna kompanija koja ima veoma razgranatu prodajo-servisnu mrežu svuda po svetu. Proizvođač iz Minska godišnje plasira 25.000 kamiona i 2.500 autobusa, a zapošljava 23.000 radnika. Proizvođači su autobusa, kamiona i vojnih vozila.

Ukoliko je autobus "MAZ-BIK 203 CNG" Vaš favorit za inovativnu investiciju godine, glasanje možete obaviti na oficijalnom sajtu nagrade "Aurea 2011".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.