NavMenu

Milšped postavlja solarnu elektranu na krovove svojih objekata

Izvor: Promo Subota, 18.02.2023. 10:20
Komentari
Podeli
U godini u kojoj kompanija obeležava 30 godina poslovanja, Milšped nastoji da proširi i unapredi sve aspekte svojih usluga i bude lider u energetskoj efikasnosti i održivom poslovanju

Budući da se nalazimo u regionu koji je izuzetno osetljiv na klimatske promene koje istovremeno zahtevaju što širu upotrebu obnovljivih izvora energije, kompanija Milšped, regionalni lider u oblasti logistike, počela je projekat izgradnje solarne elektrane na krovovima svojih skladišta.

Postavljanje solarnih panela, sprovodi se u okviru projekta "Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji / Just Green Transition and Decarbonisation in Serbia" koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije.

- Izgradnjom solarne elektrane, želimo da budemo primer drugima, doprinesemo zelenoj traniziciji Srbije, ali i smanjenju potrošnje električne energije, čime unapređujemo stanje zaštite životne sredine u našoj zajednici. Zadovoljstvo nam je što smo postali deo ovako značajnog investicionog projekta i što smo među prvim kompanijama u Srbiji koje su započele zelenu transformaciju i prelazak na obnovljive izvore energije - istakao je novi generalni direktor Milšpeda Nebojša Krivokuća.

Solarni paneli postavljeni na krovovima skladišnih objekata, proizvodiće električnu energiju koja će između ostalog biti korišćena za napajanje punjača baterija koji se upotrebljavaju u sredstvima internog transporta.


Solarna elektrana na krovovima skladišta u Krnješevcima ima snagu od 600KW, a godišnje smanjenje potrošnje električne energije iz mreže planirano je u iznosu oko 34%. Indirektan uticaj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte na godišnjem nivou je 774,94 tona CO2e.

Projekat izgradnje solarne elektrane podržala je i Raiffeisen banka Srbije.

Milšped group ove godine obeležava 30 godina uspešnog poslovanja sa preko 3.500 zaposlenih u preko 13 zemalja i na tri kontinenta.

Godinu je obeležio i početak rada Intermodalnog terminala u Nišu na trasi koridora 10, koji se prostire na 4 ha , postavljanje solarne elektrane na krovovima logističkog centra u Krnješevcima u sklopu kojeg Milšped započinje izgradnju novih 30.000 m2 skladišnog prostora, pokretanje avio cargo kompanije, uvođenje robotike u skladišne procese, a u planu je izgradnja još 15.000 m2 skladišnog prostora u Nišu, kao i brojne druge značajne investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.