NavMenu

Najvažnije teme energetske budućnosti na jednom mestu - Samit energetike Trebinje od 22. do 24. marta

Izvor: eKapija Utorak, 14.02.2023. 16:00
Komentari
Podeli
Sa prošlogodišnjeg samita (Foto: SET)Sa prošlogodišnjeg samita
Posle tri uspešno održana Samita energetike Trebinje, organizatori najavljuju i četvrti po redu Samit energetske budućnosti SET Trebinje 2023, od 22. do 24. marta, koji se ove godine predstavlja sloganom "Energetska stabilnost Zapadnog Balkana".

Ogranizatori su Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i firma SET, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

- Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika, što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti. Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona, ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti, i tražiti njihova rešenja - rekao je organizator i direktor firme SET Aleksandar Branković.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahteve na ubrzani razvoj sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdevačima postaje teško da zadovolje sve promenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rešenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mere energetske efikasnosti.

U rad samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, kao i vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike. Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.

Za tri dana, koliko Samit energetike Trebinje 2023 traje, planirana je plenarna sesija - ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju-uloga EU, kao i devet panela sledećih naziva:

Panel 1: Razvoj infrastrukture elektroenergetskih mreža i optimizacija procesa međusobnog povezivanja u regionu

Panel 2: Prozjumeri u regiji - pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV) sisteme priključene na distributivnu mrežu

Panel 3: Kako se nositi sa visokim cenama energije u regiji

Panel 4: Uloga distribuirane proizvodnje i usluga fleksibilnosti na integraciju OIE i dalji razvoj tržišta električne energije.

Panel 5: Mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih - rezultati projekata inkluzivna dekarbonizacija.

Panel 6: Bezbednost energetskog sektora u oblasti merenja i prenosa.

Panel 7: Regionalni pristup snabdevanju energentima (gas, nafta, ugalj) u vreme energetske krize sa osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji.

Panel 8: Razvoj elektomobilnosti u regiji (smart charging, charning infrastructure, distribution network capacity issues)

Panel 9: Pogonska pouzdanost rada hidroenergetskih i termoenergetskih postrojenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Saobraćaj, Finansije

EBRD Srbiji odobrio kredit od 25 mil EUR za železničke depoe

Srbija će dodatno unaprediti svoju železničku infrastrukturu zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 25 mil EUR. Srbija voz, nacionalni železnički putnički operater Srbije, iskoristiće kredit za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru, navedeno je u saopštenju banke. Ovo će omogućiti Srbija vozu da finansira, ne samo radove na izgradnji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.