Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.02.2011.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raspisan konkurs za nove simbole Loznice

Loznica
Loznica (Foto: b)

Na osnovu odluke lokalnog parlamenta Loznice o izboru novih simbola tog grada, raspisan je konkurs za izradu grba i zastave, a prvonagrađeno rešenje budućih znamenja biće nagrađeno sa 500 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

U komisiji za sprovođenje postupka za izbor ponuđača za izradu simbola grada danas je potvrđeno Tanjugu da je konkurs otvoren do 23. marta, a potom će, prema njihovim ocenama, Gradsko veće da predloži Skupštini grada da donese odluku o izboru novih simbola Loznice.

Prema uslovima određenim odlukom gradskog parlamenta, donetom u novembru prošle godine, budući simboli treba da se zasnivaju na nauci o grbovima i zastavama i da budu u međusobnoj saglasnosti, delimično ili potpuno.

Odnos dužine prema širini zastave, pravogugaonog oblika, treba da bude 6:4, dok grb mora da odražava istorijske i stvarne činjenice vezane za grad Loznicu.

Oblik i forma grba treba da omoguće višebojno štampanje i korišćenje za izradu javnih priznanja, povelja, plaketa, znački, suvenira i slično, a mora da sadrži štit "kao esencijalni heraldički element i tradicionalni simbol zaštite".

Prvonagrađenom rešenju pripašće nagrada od 500 EUR u dinarskoj protivvrednosti, drugom 300 i trećem 100 EUR u dinarskom iznosu, navedeno je u uslovima konkursa koji se, kako je predviđeno, objavljuje u jednom dnevnom listu koji izlazi u Srbiji.

Sadašnji simbol Loznice je dvobojan, u obliku štita, koristi se od 1977. godine i do sada nije menjan, izuzev što je, posle promene vlasti 2000, uklonjena petokraka zvezda koja je bila na sredini, pri vrhu.

U centralnom delu dosadašnjeg znamenja je delimično razvijen svitak sa prvih sedam slova naše azbuke napisanih ćirilicoma i ptičije pero, ispod koga su prikazane položene gusle, dok je iznad stilizovan venac vinove loze sa natpisom Loznica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.