NavMenu

RETROSPEKTIVA 2010 - Investicije u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2010. godini

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.02.2011. 12:23
Komentari
Podeli

"EKapija" investicioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2010. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA.

Ulaganje u obnovljive izvore energije izazvalo je tokom 2010. godine veliku pažnju investitora, države, boraca za korišćenje "zelene energije", nevladinih ekoloških organizacija, pa i čitalaca "eKapije".

Vođeni uredbom Vlade Srbije o podsticanju povlašćenih proizvođača struje, investitori su se grupisali u nekoliko "zelenih" kategorija - pravljenje struje pomoću biomase, mini-hidrocentrala, sunčeve energije, kao i vetra.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca

Osim investitora, i opštine u Srbiji su se, prosto, utrkivale u prezentaciji izveštaja - koja od njih ima više sunčanih dana i uređenijih parcela za podizanje elektrana. Iako je Ministarstvo energetike postavilo ograničenje za podsticanje proizvođača električne energije dobijene od Sunca na ukupno 5 MW snage, desetak srpskih gradova i opština je ponudilo lokacije za izgradnju pojedinačnih elektrana snage i do 30MW, gde se nameće logično pitanje - koliko će budućim investitorima projekti od više stotina miliona EUR biti isplativi?

Izgradnja mini-hidroelektrana na rekama u Srbiji podigla je meštane Prijepolja i Kraljeva na noge. Oni uporno protestuju smatrajući da će im nova postrojenja ugroziti biodiverzitet u njihovim rekama.

Bilo kako bilo, Srbija se u prethodnoj godni ozbiljno "zahuktala" u pogledu korišćenja alternativnih izvora energije.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca

Najveću pažnju čitalaca "eKapije" je izazvala najava opštine Šid da će kompanija "Victoria Oil" napraviti prvu vojvođansku termoelektranu na biomasu. Kako je za "eKapiju" rekla predsednica te opštine Nataša Cvjetković, izvršena je priprema terena, a lokalna samouprava je izašla u susret obezbeđivanjem građevinskih i drugih potrebnih dozvola. U kompaniji "Victoria Oil" , uz komentar da je još rano za iznošenje detalja, nisu želeli da govore o budućoj investiciji.

Drugo mesto je zazuzela najava izgradnje mini-hidrocentrala na Ibru. Dobra vest je da je predsednik "Seci energie" Gaetano Makaferi istakao da bi izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla da počne u prvoj polovini 2012. godine, a da bi proizvodnja struje u tim hidroelektranama mogla početi već 2015.

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seci energia" potpisale su 11. februara u Vladi Srbije Preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini, čija je vrednost procenjena na oko 820 mil EUR, a taj projekat je zauzeo treće mesto.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca
(TE Kostolac)

Za obnovu i dogradnju termoelektrane Kostolac biće potrebno 1,2 mlrd USD. Obnova tog postrojenja zauzela je četvrto mesto. Predstavnici "Elektroprivrede Srbije" (EPS), Termoelektrane i kopa Kostolac i kineske nacionalne mašinsko-energetske kompanije CMEC potpisali su 3. februara 2010. godine predugovor vredan 1,2 mlrd USD o obnovi i dogradnji termoelektrane Kostolac. Paket projekat o obnovi i dogradnji kapaciteta kostolačke termoelektrane predviđa revitalizaciju dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata (MW), "odsumporavanje" ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa Drmno na 12 miliona tona godišnje sa izgradnjom novog bloka B3.

O izgradnji rafinerije u Smederevu mnogo se pričalo. U tu priču, osim lokalnih eko-pokreta, uključila se i gradska uprava, pa čak i državni organi, a pominjalo se i da će konačnu odluku dati građani na referendumu. Iako je investitor najavljivao "najstrože ekološke standarde", izgleda da ponuda kompanije "Comico Oil" iz Beograda od 4,25 mil USD za zakup 113 hektara zemljišta u Smederevu i najavljeno upošljavanje 2.200 građevinskih radnika na izgradnji - nisu bili dovoljni da izgradnja i počne.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca

Šesto mesto zauzela je najava austrijske "Porr Werner&Weber" da će uložiti još 40 mil EUR u upravljanje otpadom i reciklažu u Srbiji. Prema rečima generalnog direktora "Porr Werner&Weber" za Srbiju Slobodana Cvetkovića, ta kompanija namerava da u narednih godinu dana preuzme u Srbiji polovinu tržišta, bez Beograda.

Pored svih najavljenih solarnih elektrana, najizvesnije je po intenzitetu objavljivanja da će se prva graditi u Leskovcu, a ova priča je na "eKapiji" zauzela sedmo mesto. U leskovačkom selu Velika Biljanica, nekoliko kilometara od grada, gotovo na samoj obali Južne Morave, najkasnije do kraja 2011. godine trebalo bi da bude sagrađena prva solarna elektrana u Srbiji. Elektrana će koštati 3,5 mil EUR. Solarana elektrana sa 330 rotatora će se prostirati na 6,5 hektara i u njoj će posao dobiti 20 radnika.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca

Dok su prethodni projekti još u najavi, osmo i deveto mesto su zauzeli realizovani. Tako se na osmom mestu našao slovenački "Interenergo". Puštanjem u rad HE "Poštice" kod Vlasotinaca, ta kompanija je počela investicioni ciklus u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji koji će do 2012. godini dostići vrednost do 50 mil EUR.

Na devetom mestu je projekat Milana Filipovića, koji je pustio u rad prvu mini termoelektranu na biomasu, u selu Dragačica nadomak Čačka. Digestor kapaciteta 600000kwh električne energije i 600000 kwh toplotne energije,u vidu izduvnih gasova iz motora na temperaturi do 500 stepeni celzijusa. godišnje i nominalne snage 75 kw kao gorivo koristiće kukuruznu silažu, a ova elektrana će trošiti godišnje oko 1.500 tona biomase. Ono što je posebno važno je da, pored osnovnog izlaza iz sistema, elektrana kao nus proizvod daje i 400.000 litara zemlje za cveće i oko 1.000.000 litara tečnosti za đubrenje njiva.

HE "Poštice" kod VlasotinacaHE "Poštice" kod Vlasotinaca

Na desetom mestu je najava izgradnje solarne elektrane u Kikindi, na jedanaestom najava izgradnje regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu, na dvanaestom najava izgradnje vetro parka kod Pančeva. Informacija o početku rada najvećeg vrelovodnog kotla na Balkanu u toplani "Novi Beograd" zauzela je trinaesto mesto, dok se na četrnaestom najava da će kanadski "BD Geothermal energy" graditi geotermalnu elektranu u Vranjskoj banji vrednu od 50 do 70 mil EUR.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji NEKRETNINE, TRGOVINSKIH CENTARA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, kao i ZDRAVSTVA, INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.