NavMenu

Tri kompanije koje su vlasnici 10 mHE u CG izašle iz sistema podsticaja za proizvodnju struje iz OIE

Izvor: eKapija Petak, 10.02.2023. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Od 1. januara ove godine tri kompanije koje su vlasnici 10 malih hidroelektrana (mHE) izašle su iz sistema podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. U narednom periodu očekuje se da će to učiniti još proizvođača, te je, s obzirom na to da se ovaj način obračuna prihoda po osnovu prodaje električne energije na tržištu razlikuje u odnosu na postojeći model, neophodno sa svim proizvođačima koji izađu iz sistema podsticaja, napraviti adekvatan sporazum o načinu obračuna koncesionih naknada.

To se navodi u informaciji koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

Naime, u informaciji se navodi da je program podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori je u konačnom doveo do realizacije 33 nova objekta male hidroelektrane (mHE) za proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage 52,6 MW i planirane godišnje proizvodnje od 182,3 GW.

Izgradnjom mHE predviđeno je koncesionar stiče uslove za obračun koncesione naknade, koja predstavlja dio prihoda ostvarenog od prodaje električne energije, i koja po prirodi stvari predstavlja naknadu za korišćenje prirodnog bogatstva.

- Shodno zakonskim osnovama proizvođači električne energije koji su ostvarili status povlašćenog proizvođača su svoju energiju prodavali Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama. Koncesiona naknada se obračunavala kao procentualni iznos ostvarenog prihoda koji se izračunavao kao proizvod realizovanih količina električne energije u svakom individualnom objektu mHE i podsticajne cijene utvrđene za konkretan objekat, shodno propisu Vlade Crne Gore - pojašnjeno je.

Zakonom o energetici Naime, propisano je da COTEE kupuje električnu energiju proizvedenu od povlašćenih proizvođača i prodaje je snabdjevačima i kupcima samosnabdjevačima. U ovom slučaju, snabdjevač sa kojim COTEE ima zaključene ugovore o prodaji električne energije povlašćenih proizvođača je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)

- Do kraja 2022. godine prodaja električne energije proizvedene u objektima mHE se realizovala posredstvom COTEE. Međutim, COTEE je informisao Ministarstvo kapitalnih investicija da je jedan broj proizvođača, vlasnika mHE iskoristio mogućnost izlaska iz sistema podsticajnih mjera, odnosno najavilo prodaju električne energije na tržištu bez prava na podsticajne mjere. Od 1. januara 2023. godine iz sistema podsticaja su izašli tri koncesionara koji su vlasnici deset objekata mHE. Pored ovih mHE u narednom periodu može se očekivati izlazak iz sistema podsticaja još proizvođača mHE - navodi se u informaciji.

Izlaskom iz sistema podsticajnih mjera smanjuje se potreba za obezbjeđivanjem sredstava od strane krajnjih kupaca električne energije i dijela sredstava koji se obezbjeđuje iz budžeta.

Kako se navodi u dokumentu, osnovni razlozi koji su doveli do toga da ovi proizvođači izađu iz sistema podsticaja su zasnovani na činjenici da je tržišna cijena električne energije veća od podsticajne cijene po kojoj su do sada prodavali svoju energiju.

- Zbog očekivanog postizanja veće cijene električne energije od one koju su proizvođači imali na osnovu ugovora potpisanih sa COTEE, doći će do povećanja osnovice za obračun koncesione naknade, a time i do većih prihoda budžeta po osnovu obračunatih koncesionih naknada - pojašnjeno je.

Međutim, zbog novonastalih okolnosti stvorila se potreba za definisanje novog načina i metodologije za obračun koncesionih naknada.


- Naime, proizvođači koji su počeli da prodaju svoju električnu energiju iz mHE na tržištu su već sklopili ugovore o prodaji električne energije kojim su definisali fiksnu cijenu i varijabilni dio električne energije. Navedenim ugovorima je propisan način obračuna i raspodjele kako fiksnog, tako i varijabilnog dijela prihoda. S obzirom na to da se ovaj način obračuna prihoda po osnovu prodaje električne energije na tržištu razlikuje u odnosu na postojeći model, neophodno je sa svim proizvođačima koji izađu iz sistema podsticaja, sačiniti adekvatan sporazum o načinu obračuna koncesionih naknada - piše u dokumentu.

Navedenim sporazumom bi se uredio način i rokovi za obračun koncesione naknade koji u konačnom podrazumijeva procentualni udio ostvarenih prihoda po osnovu prodaje električne energije iz objekata mHE u iznosu definisanom već zaključenim ugovorima o koncesiji.

Sporazumom treba definisati i način mjerenja i obračuna električne energije kao i relevantne izvore za podatke i pokazatelje potrebne za obračun koncesione naknade za korišćenje hidroenergetskog potencijala vodotoka.

- Kako je nadležni organ Ministarstvo kapitalnih investicija koje, u ime Vlade Crne Gore, preduzima sve neophodne aktivnosti u cilju realizacije Ugovora o koncesiji, a uvažavajući novonastale okolnosti stvorena je potreba da se kroz zaključenje sporazuma urede obaveze kako resornog ministarstva, tako i koncesionara - navodi se.

Ovaj resor zadužen je da sačini sporazume o načinu, metodologiji i formi obračuna koncesionih naknada kojim će biti definisani svi relevantni elementi za njihov obračun, uvažavajući odredbe definisane ugovorima o koncesiji koje tretiraju obračun koncesionih naknada i dostave ih Vladi na razmatranje i prihvatanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.