NavMenu

Nova sanitarna deponija u Vinči od juna bi mogla da započne rad u punom kapacitetu

Izvor: Novosti Petak, 10.02.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)Ilustracija
Finalna faza testiranja energane počela je u utorak, a ako ne bude većih tehničkih problema i ako dotad budu obezbeđene dozvole nadležnih institucija, u junu bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

Kako su za Novosti objasnili iz kompanije Beo čista energija, sada se pokreće rad svih sistema elektrane, sagoreva se komunalni otpad i počinje proizvodnja prvih količina električne i toplotne energije.

Kada se utvrdi da su svi sistemi ispravni, celo postrojenje biće mesec dana na testu pouzdanosti i na kraju, kada se predstavnici Grada uvere u funkcionalnost elektrane na otpad, počeće sa redovnim radom.

- Otpad koji se već nalazi na deponiji neće se koristiti za sagorevanje u elektrani na otpad, već isključivo novi komunalni otpad koji svakodnevno dovoze vozila JKP Gradska čistoća - ističu za Novosti u Beo čistoj energiji. - Biće istovaran na deponiju ili u bunker u kojem se deponuje otpad koji se koristi kao energent u elektrani.

Količine smeća su znatno veće nego što se pretpostavljalo, a umesto planiranih 510.000 tona, prošle godine ovde je deponovano 625.000 tona otpada.

- Po svemu sudeći, Beograđani brže generišu sve više komunalnog otpada, a izdvajanje komponenti koje se mogu ponovo iskoristiti sporije napreduje - kažu u ovom preduzeću. - Čak i kada elektrana na komunalni otpad počne da radi u punom kapacitetu i bude koristila maksimalnih 340.000 tona za proizvodnju energije, preostaće 285.000 tona da se odlaže na deponiju umesto ranije planiranih 170.000 tona.

Stara deponija, na kojoj postoje klizišta i dubinski požari koji tinjaju, još su problem koji je nastao kao posledica višedecenijskog zanemarivanja. Slede zahtevni radovi na stabilizaciji kritičnih delova tela deponije koji podrazumevaju evakuaciju procednih voda koje su zarobljene u telu deponije, gašenja žarišta dubinskih požara i relokaciju velikih količina otpada, kako bi se izgradile kosine koje će obezbediti stabilnost. Radovi na stabilizaciji trebalo bi da počnu u drugom kvartalu ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Energija, Građevina

Naftovod Mađarska-Srbija proglašen za projekat od značaja za našu zemlju

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se projekat "Izgradnja naftovoda Mađarska-Republika Srbija" utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju. Projekat je, kako je saopšteno, planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom. - Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom Janaf, a izgradnjom novor naftovoda ka Mađarskoj biće

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.