NavMenu

Aleksinac bi mogao da dobije dve vetroelektrane sa 56 vetrogeneratora

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2023. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/makunin)Ilustracija
Na teritoriji opštine Aleksinac u planu je gradnja dva vetroparka jednu od strane WPP Greenwatta i druga WPP Forest Winda oba iz Beograda.

Ova dva pravna subjekta su naručioci izrade elaborata za planove detaljne regulacije koje je izradila beogradska Projektura a nosilac izrade je urbanističko odeljenje Opštine Aleksinac.


Vetroelektrane Bradarac

Za vetroelektrane Bradarac obuvat plana ima površinu od 2560 ha. Prostor koji je predmet analize nalazi se u severnom delu teritorije opštine Aleksinac, uz severoistočnu administrativnu granicu sa opštinom Ražanj, južno od naseljenog mesta Mozgovo, a oko naseljenog mesta Bradarac u okviru katastarskih opština Ćićina, Rutevac, Bradarac, Subotinac, Mozgovo i Bovan.

Zemljište je pretežno poljoprivredno u privatnoj svojini sa mrežom atarskih puteva, kojima se, prema postojećem stanju, ostvaruje pristup poljoprivredne mehanizacije. Predmetno područje se nalazi severoistočno od puta prvog reda E-75 i jugozapadno od jezera Bovan u severnom delu administrativnog područja Opštine Aleksinac. Prostor je ispresecan trasama postojećeg 400 kV dalekovoda br. 423/2 i postojećeg 110 kV dalekovoda br 1201.

Takođe, zbog blizine naseljenih mesta Bradarac i Mozgovo biće utvrđena određena ograničenja, odnosno minimalna udaljenja planiranih lokacija stubnih mesta vetrogeneratora, a koja će biti definisana nakon izvršenih analiza kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na siluetu naseljenog mesta, navedeno je u oba elaborata PDR-a.

Ukupna snaga planirane vetroelektrane je oko 225 MW. Ova snaga je definisana u skladu sa mogućnostima priključenja na elektroenergetski sistem, dok će Planom biti izvršena analiza u arhitektonsko-urbanističkom smislu za okvirno 34 lokacija vetrogeneratora za koje ne postoje ograničenja za realizaciju. Planom se, takođe, definiše mogućnost faznosti realizacije celokupnog projekta i naknadnog odabira tipa vetrogeneratora i njihove pojedinačne snage od čega će zavisiti ukupan broj ostvarenih lokacija za postavljanje vetrogeneratora.


Vetroelektrane Mozgovo

Planirana vetroelektrana je u kontaktnom području Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75, deonica Beograd –Niš, ali van zone uticaja.


Prostor se nalazi u severnom delu teritorije opštine Aleksinac, uz severoistočnu administrativnu granicu sa opštinom Ražanj, severno od naseljenog mesta Mozgovo, u okviru katastarskih opština Mozgovo i Bovan.
Zemljište je pretežno šumsko u privatnoj svojini i delimično u državnoj svojini sa mrežom nekategorisanih puteva, kojima se, prema postojećem stanju, ostvaruje pristup mehanizacije koja ga održava. U manjoj meri je zastupljeno poljoprivredno zemljište, koje obuhvata pretežno njive slabije bonitetne klase i livade.

Predmetno područje se nalazi severozapadno od jezera Bovan u severnom delu administrativnog područja Opštine Aleksinac. Prostor je severno od trasa postojećeg 400 kV dalekovoda br. 423/2 i postojećeg 110 kV dalekovoda br 1201, ali van zone uticaja.

Ukupna snaga planirane vetroelektrane je oko 150 MW. Ova snaga je definisana u skladu sa mogućnostima priključenja na elektroenergetski sistem, dok će Planom biti izvršena analiza u arhitektonsko-urbanističkom smislu za okvirno 22 lokacije vetrogeneratora za koje ne postoje ograničenja za realizaciju. Planom se, takođe, definiše moguć ost faznosti realizacije celokupnog projekta i naknadnog odabira tipa vetrogeneratora.

Oba elaborata PDR se nalaze na javnom uvidu do 21. marta.

S. T.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

24.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Kako će Srbija naći dovoljno radne snage za gradnju EXPO kompleksa?

Za izgradnju projekata oko specijalističkog sajma Ekspo 2027, kako piše Politika, novac ne predstavlja problem, već ljudstvo, zbog čega će iz više stranih zemalja morati da bude angažovano između 12.000 i 20.000 radnika. Kako je nedavno priznao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, naša zemlja nema tu radnu snagu, a nema dovoljno ni interesovanja radnika za građevinsku industriju. - Za sada smo imali najviše stranih radnika iz Indije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.