NavMenu

Za kompleks EXPO 2027 i Nacionalni stadion 167 hektara - Objavljena uredba sa detaljima

Izvor: N1 Četvrtak, 09.02.2023. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 hektara, stoji u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – druga faza, koja je objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osmog dana od objave.

Kako N1 podseća, krajem januara ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ugovor za infrastrukturu potpisan, da se prave kampovi za radnike i da radovi na izgradnji stadiona kreću "u narednih nekoliko nedelja".

- Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, u skladu sa Projektom izgradnje objekta u cilju realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. sa pratećim sadržajima, kao područja posebne namene od nacionalnog značaja, kompatibilnih sa Nacionalnim fudbalskim stadionom - stoji u Uredbi.

Granicom Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (NFS) – druga faza obuhvaćen je deo teritorije gradske opštine Surčin, koji predstavlja deo Surčinskog polja istočno od državnog puta IA reda A1, obilaznica Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

- Površina obuhvaćena Prostornim planom NFS – II faza iznosi oko 167 hektara - stoji u uredbi.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je nedavno za N1 da će troškovi izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu od prvobitno planiranih 250 mil EUR skočiti na - 900 mil EUR.

- Utvrdili smo da postoje nekoliko stavki koje su u vezi sa Nacionalnim stadionom u Surčinu. Predsednik nam je tvrdio da će koštati 250 mil EUR. Elem, u jednoj stavci u budžetu se daje saglasnost da država odobri zaduženje od 350 mil EUR. A onda, na drugom mestu, daje se odobrenje državi da se zaduži za još jedan kredit, za infrastrukturu oko stadiona, od 190 mil EUR. To je 540 mil EUR. I tu nije kraj zaduživanjima. Ako uzmete ta dva kredita, u budžetu za narednu godinu imate još 195 miliona za stadion, a u budžetu za 2024. godinu još 165 miliona. To je 900 mil EUR - istakao je Ćulibrk.

I Fiskalni savet bavio ce troškovima izgradnje Nacionalnog stadiona.

- Važno mesto u okviru javnih investicija sad zauzimaju i projekti koji bi morali detaljnije da se obrazlože poreskim obveznicima. Kao ilustracija ove tvrdnje može poslužiti planirana izgradnja Nacionalnog stadiona koja će koštati samo u 2023. oko 65 mil EUR, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost. Naravno, Fiskalni savet nije apriori protiv investicija u sportske objekte, ali za ovako velike projekte koje finansiraju građani Srbije Vlada bi morala da pokaže mnogo više detalja. Na primer, zašto se odlučila da baš tu uloži novac, a ne u pojačanu izgradnju komunalne infrastrukture za koju se i u 2023. godini (i pored planiranog povećanja), planiraju nedovoljna sredstva - ukazao je Fiskalni savet u Oceni predloga Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.


Hektar po hektar

Za izgradnju kompleksa EXPO 2027. predviđeno je 113 hektara, za izložbeni prostor 83,1 hektar, za prateće smeštajne kapacitete 6,9 hektara, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 hektara. Ovo čini gotovo 70% od predviđenih 167 hektara. Ostatak se odnosi na saobraćajne površine, vodne, zelene i infrastrukturne površine.

- Kompleks EXPO 2027. je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za Grad Beograd i Republiku Srbiju - navodi se u Uredbi.

Planirani kompleks obuhvata tri prostorno-funkcionalne celine.

Prva celina E1, planirana je kao izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine).

Druga prostorno-funkcionalna celina E2 namenjena je za realizaciju pratećih smeštajnih kapaciteta za potrebe učesnika manifestacije i pratećim komercijalnim sadržajima.

Dok je celina E3 namenjena za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja za učesnike i posetioce manifestacije.

Кada je reč o predviđenoj saobraćajnoj infrastrukturi, unutar prostora obuhvaćenog granicom Prostornog plana NFS – II faza, planirane su saobraćajnice Nova 1, Nova 2, Nova 3, kao i Nova 4.

- U produžetku Nove 4 se nastavlja ulica Trg Zorana Đinđića koja se u centru Surčina povezuje sa Vojvođanskom ulicom - stoji u Uredbi.


BG voz

Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona je za potrebe opsluženja Nacionalnog fudbalskog stadiona i pratećih sadržaja predviđen produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun - aerodrom Nikola Tesla - Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion - Obrenovac (linija 7).

Od planirane železničke stanice Nacionalni stadion do celine E1 - izložbeni prostor potrebno je, navodi se, predvideti industrijski kolosek koji bi se pružao u pojasu između postojećeg državnog puta IA reda A1, E-75 i planskog područja.

- Planiranje ovog industrijskog koloseka će biti predmet posebnog planskog dokumenta, nakon definisanja konačnih elemenata situacionog i nivelacionog plana kako same železničke pruge pomenute Linije 4 BG voza, tako i železničke stanice Nacionalni stadion - navodi se u Uredbi.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.