NavMenu

Čadež: Za privredu Srbije tržište EU nema alternativu

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2023. 12:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Geografski, sistemski i industrijski vezani smo za Evropsku uniju, ne postoji alternativa, ovaj region jeste i biće deo zajedničkog evropskog tržišta, a bilo kakve sankcije i remećenje trgovine sa EU bilo bi pogubno za privredu Srbije, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Čadež je istakao da, na osnovu ankete koju je PKS sprovela među privredom, 77% smatra da bi uvođenje bilo kakvih sankcija uticalo na likvidnost poslovanja, 66% privrednika ocenjuje da bi se to odrazilo na zapošljavanje, a čak 80% upozorava da bi bilo kakvo pogoršanje odnosa sa EU dovelo do povećanja kamatnih stopa i ugrozilo poslovanje, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Predsednik PKS podseća da 10.000 kompanija posluje u Srbiji, a većinski kapital imaju iz EU, a kad se na to doda 80% onih koje izvoze i posluju sa tržištem EU dolazi se do cifre od 370.000 radnih mesta najviše zaposlenih u prerađivačkom i prehrambenom sektoru i IT sektoru.

- Ako dođe do gašenja 10% firmi koje posluju sa EU neće biti dovoljno plata za 16.000 nastavnika ili 14.000 zdravstvenih radnika. Čak kineski i turski investitori u Srbiji izvoze više od polovine, neki čak i do 84% svojih proizvoda u EU, njih zanima to tržište - ukazuje Čadež i dodaje da je unija spremna da subvecioniše kroz različite mere svoju industriju, što je dobro i za srpsku privredu.

Ukazuje da je stanje srpske privrede dobro i da raste spoljnotrgovinska razmena.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije u evrima lane je porasla za 31,1%. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, zatim sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom. Prošlogodišnja spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je 66,6 mlrd EUR i bila je veća za 31,1% u odnosu na 2021. godinu. Izvoz je porastao za 26,3% i iznosio 27,6 mlrd EUR, a uvoz je povećan za 34,8% i iznosio je 39 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.