NavMenu

Nova zgrada u NTP Niš kreće da se gradi krajem 2023.

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2023. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, prilikom obilaska Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu, da je planirano da do kraja godine počne izgradnja još jedne zgrade u okviru Naučno-tehnološkog parka Niš u koju će biti uloženo dodatnih 20 mil EUR.

Brnabić je, zajedno sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović, ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem i gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, prisustvovala prezentaciji projekta proširenja kapaciteta ovog parka dogradnjom nove zgrade, prenevši tom prilikom da je plan da radovi počnu do kraja ove godine.

Ona je ukazala na to da firme u okviru Naučno-tehnološkog parka Niš godišnje izvezu usluge, proizvode i "pametna" rešenja u vrednosti od 20 mil EUR, kao i da je trenutno oko 10 startap kompanija zainteresovano za rad u ovom parku, zbog čega je potrebna izgradnja novog prostora.

Prema njenim rečima, ulaganja u Naučno-tehnološki park vrate se državi u proseku za manje od tri godine, tako da je to najbolja moguća investicija, uz napomenu da je u NTP u Nišu uloženo nešto više od 12 mil EUR.

Brnabić je izrazila uverenje da će ovaj NTP biti budući motor razvoja Niša, da će biti razlog za odluku mladih ljudi da ostaju u našoj zemlji, kao i dolaska u ovaj grad.

Niš je grad koji nudi mnogo toga, ali će, kako je ocenila, biti još zanimljiviji kada se u saradnji sa partnerima iz EU završi projekat modernizacije železničkog Koridora 10, koji podrazumeva modernizaciju i izgradnju brze pruge između Beograda i Niša i od Niša ka Preševu.


Istovremeno, on je najavila da je Vlada u pregovorima sa osam stranih investitora i poručila da će u toku ove godine biti otvaranja novih proizvodnih pogona i fabrika u Nišu. Direktor Naučno-tehnološkog parka Niš Milan Ranđelović, koji predstavio projekat proširenja kapaciteta ovog parka, rekao je da u ovom prostoru radi približno 50 kompanija i više od 500 uglavnom mladih ljudi, koji su u prethodne dve godine kreirali više od 200 novih inovativnih proizvoda.

Imamo veliko interesovanje za nove kompanije, buduće članove NTP Niš.

Ranđelović je izrazio nadu da će kapaciteti NTP biti trostruko uvećani i da će se u tom prostoru stvoriti uslovi ra rad oko sto novih kompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.