Izvor: Politika | Ponedeljak, 07.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški "Srbijaturist" doživljava sudbinu "Putnika" - preprodaja vlasništva ?

Hotelsko-ugostiteljsko preduzeće "Srbijaturist", prodato septembra 2003. amerikancu srpskog porekla Srbi Iliću, po svemu sudeči ovih dana doživljava istu sudbinu kao i beogradski "Putnik".

Ovlašćena revizorska kuća KPMG iz Beograda, uradila je reviziju stanja, konkretno realizovanje investicionog programa, i konstatovano je da novi vlasnik nije ispunio ugovorom preuzete i propisane obaveze iz investicionog programa, ni po obimu, ni po strukturi, a nije ni povećao obim firme.

Agencija za privatizaciju je pokrenula postupak za naplatu kazne, odnosno iskoristila je svoja ovlašćenja i zbog neispunjenja obaveza, novom vlasniku izrekla ugovornu kaznu.

To znači da će Srbi Iliću i firmi "Uniworld holding" biti naplaćena kazna u visini od 150 % od predviđenog, a neispunjenog investicionog programa. Kako su investiciona ulaganja bila 2 mil EUR, kazna će biti 3 mil EUR.

Ne zna se da li će ugovorena kazna biti plaćena, ili će slično "Putniku", za koji se traži novi kupac, i "Srbijaturist" proći kroz celu proceduru i uskoro biti prodato nekom drugom.

Uveliko traju pokušaji da se dođe do Agencije za privatizaciju gde bi trebalo da se donese nova odluka i potpiše aneks kojim se praktično potvrđuje da obaveze na planu investicija u prvoj godini nisu izvršene, i da se prebace u narednu godinu. To znači da će napraviti privremeni ustupak Iliću, i još jednom sačekati da svoje preuzete obaveze realizuje.

Postoji mogućnost da Agencija prizna na ime investicija zu prvoj godini umesto 2, samo 1.3 mil EUR, a da će za drugu godinu investiranja umesto 3, morati da budu 3,7 mil EUR

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.