NavMenu

Salon arhitekture krajem marta, otvoren konkurs za prijave radova

Izvor: eKapija Sreda, 08.02.2023. 09:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Malachi Witt)Ilustracija
Muzej primenjene umetnosti organizovaće 45. put Salon arhitekture, od 28. marta do 30. aprila. Ovogodišnji partner i koautor Salona je Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi - ASAP.

Salon arhitekture je najznačajnija nacionalna godišnja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pruža sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona. U okviru takmičarskog dela programa dodeljuju se nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona – Gran pri (Grand Prix). Ove godine salon arhitekture uvodi novu nagradu, nagradu publike i priznanje salona koje dodeljuje Savet - navodi se na sajtu MPU.


Tema ovogodišnjeg salona

Fokusirajući se na kontinuitet arhitektonske misli i prakse kroz vreme, Muzej primenjene umetnosti godinama neguje ovu značajnu manifestaciju i gradi most između tradicije i savremenosti. Uspostavljanjem intenzivnijeg međugeneracijskog, međusektorskog i međunarodnog dijaloga kroz izložbu i prateći program, 45. Salon arhitekture ima za cilj da podstakne dijalog u težnji ka čuvanju integriteta struke.


Nagrade

Savet 45. Salona arhitekture preispitao je sveobuhvatnost do sada uspostavljenih kategorija i koncipirao ih tako da aktiviraju što širi spektar arhitektonskog stvaralaštva. Inicirana je nova kategorija pejzažna arhitektura, navode u MPU.

Dosadašnji naziv kategorije enterijer preimenovan je u unutrašnja arhitektura, podstičući tako arhitektonsko promišljanje prostora, inovativnost, programsku diskusiju i sinergiju sa arhitekturom objekta. Neotuđivost arhitektonske kritike od istraživanja i njihovo rezultiranje u formatu publikacije, sublimirano je u jednu kategoriju arhitektonska kritika i publikacija.

Savet Salona podržao je u duhu kontinuiteta prošle godine uspostavljenu kategoriju virtuelna arhitektura. Ta kategorija nastavlja da podstiče diskusiju i preispitivanje koncepta virtuelnosti u arhitektonskoj praksi.

U cilju aktiviranja dijaloga, program Salona arhitekture 2023. koncipiran je tako da se Gran pri Salona, nagrade i priznanja dodeljuju na dan zatvaranja Salona, a nakon završetka izlagačkog perioda. Ove godine izlagački period biće prožet predavanjima članova žirija, a koja će pratiti otvorena diskusija i paneli naslovljeni temama od vitalnog značaja za arhitektonsku zajednicu, navode organizatori Salona.

Konkurs za učešće na 45. Salonu arhitekture je otvoren do 25. februara 2023. godine, dok se formular za prijavu možete naći OVDE.

Pravo izlaganja imaju sva fizička i pravna lica koja profesionalno deluju u oblasti arhitekture, kao i studenti, bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost, a pravo izlaganja i učestvovanja u takmičenju za nagrade i pohvale Salona imaju fizička i pravna lica koja profesionalno deluju u oblasti arhitekture, kao i studenti, državljani Republike Srbije ili pravna lica registrovana u Republici Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.