NavMenu

CTP obezbedio veći broj izdavanja u Srbiji zahvaljujući trendu nearshoring-a

Izvor: PR Utorak, 07.02.2023. 11:36
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/ marcinjozwiak)
Uspon Srbije kao proizvodne baze sa obučenom i pristupačnom radnom snagom, koja se nalazi u neposrednoj blizini evropskih tržišta, podstiče nagli rast na polju izdavanja prostora i gradnje po meri u četiri industrijska i logistička parka koje CTP ima u Srbiji.

Petar Kolognat, rukovodeći za razvoj poslovanja u kompaniji CTP Srbija, izjavio je:

- Rastući outsourcing industrijskih lanaca snabdevanja Nemačke ka tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u kombinaciji sa trendom nearshoring-a, gde se kompanije odlučuju da učine svoje globalne lance snabdevanja snažnijim tako što će premestiti proizvodnju bliže svojim glavnim tržištima, generiše jaku potražnju za industrijskim i logističkim prostorom na liniji glavnih tržišta kompanije CTP, od Češke do Rumunije, ali takođe dovodi i do pritiska na plate i druge troškove. Pozicija Srbije van Evropske unije čini je veoma konkurentnom po pitanju troškova rada, sa radnom snagom koja je strateški okružena susednim EU tržištima. Međunarodne kompanije sve više primećuju ove prednosti, a ohrabruje ih i javna politika koja ih u tome podržava. Svedoci smo rastućeg broja kompanija koje se odlučuju da se nastane u Srbiji i CTParkovima, koji nude najmodernije i najodrživije proizvodne i logističke objekte i najširu dostupnu mrežu na ovom tržištu.


Značajna izdavanja kompanije CTP Srbija u 2022. godini

U četvrtom kvartalu 2022. godine, nemačka multinacionalna inženjerska kompanija Bosch preuzela je 20.000 kvadratnih metara objekta sagrađenog po meri u CTParku Beograd Zapad (CTPark Belgrade West) za proizvodnju motora za elektronske podizače stakala, a Milšped, vodeća kompanija na polju logistike treće strane (3PL), iznajmila je 16.000 kvadratnih metara na istoj lokaciji. Kompanija CTP takođe je predala objekat za masovnu proizvodnju (built-to-suit - BTS) od 26.500 kvadrata kompaniji Nidec, japanskom gigantu na polju elektromotora, u CTParku Novi Sad, u drugom gradu po veličini u Srbiji. Planirana je realizacija ukupno 60.000 kvadrata za kompaniju Nidec i njenu podružnicu Nidec-Elesys u CTParku Novi Sad.

U CTParku Kragujevac u centralnoj Srbiji, kineski proizvođač iz automobilske industrije YanFeng potpisao je ugovor o izdavanju koje se odnosi na treću proizvodnu jedinicu od 30.000 kvadrata, čija je izgradnja počela u decembru 2022. U međuvremenu, u CTParku Beograd Sever (CTPark Belgrade North), prošle godine je završeno oko 25.000 od planiranih 100.000 kvadrata, a slovenačka 3PL kompanija InterEuropa, vodeći pružalac kompletnih logističkih usluga u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, iznajmila je 14.400 kvadrata prostora. Ovaj objekat služiće kao regionalni distributivni centar za EU tržišta za Gorenje - Hisense, proizvođača kućnih aparata.

CTP takođe napreduje kada je u pitanju razvoj lokacije CTPark Belgrade City, koja se nalazi u najvećoj opštini u prestonici, udaljenoj manje od 5 km od centra grada i samo 5 km od Aerodroma Beograd. Ovo je idealna lokacija za mala i srednja preduzeća iz oblasti robe široke potrošnje, farmaceutike, e-trgovine i tzv. logistike poslednje milje zahvaljujući svojoj lokaciji u urbanom centru, uz odlične veze sa autoputem i okolnim glavnim gradskim saobraćajnicama. Prva faza ovog programa biće završena krajem tekuće godine, a površina prostora za izdavanje kretaće se od 2.500 kvadrata naviše, što uključuje izložbene, poslovne i skladišne prostore.

Marko Ivović, upravnik fabrike u kompaniji NIDEC, izjavio je:

- Bilo je zadovoljstvo preći put, zajedno sa kompanijom CTP, od nule do skoro 27.000 kvadratnih metara prilikom izgradnje prve fabrike kompanije Nidec u Srbiji. Uspeli smo da stvorimo snažno partnerstvo između ove dve kompanije, uz niz uspešnih prekretnica, završetak prve faze naše investicije na vreme i konstantnu komunikaciju sa našim partnerima iz CTP-a. Trenutak za dalje širenje kompanije Nidec Electric Motor Serbia doće će veoma brzo i ja se radujem ponovnoj saradnji sa lokalnim timom kompanije CTP.

Lars Braeuning iz odeljenja za globalne nekretnine, integrisane projekte, planiranje i izvođenje projekata u kompaniji BOSCH izjavio je:

- CTP je izgradio naš proizvodni pogon u Srbiji tako da potpuno odgovara zahtevima kompanije Bosch. Projekat je izveden na vreme i u okviru predviđenog budžeta. Lokalni CTP tim koji je radio na terenu takođe je bio spreman i sposoban da udovolji dodatnim potrebama kompanije Bosch, čak i u tako kratkom vremenskom roku. Veoma cenimo njihov pristup.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2023.  |  Finansije

Prosečna zarada u Srbiji u julu 83.783 RSD, medijalna 64.734 RSD

Prosečna bruto zarada u Srbiji u julu ove godine iznosila je 115.664 RSD, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa, odnosno neto zarada, bila 83.781 RSD, saopštio je Republički zavod za statistiku. Rast bruto i neto zarada u periodu januar–jul 2023. godine, u odnosu na isti period 2022. godine, iznosio je 15,3 odsto nominalno, odnosno 0,3 odsto realno. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.