NavMenu

"Ministarstvo prostora": Neplanska selidba zoološkog vrta

Izvor: BIZLife Nedelja, 05.02.2023. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)

Organizacija "Ministarstvo prostora" saopštila je da se izmeštanje Zoo vrta na Adu Ciganliju dešava bez planskog osnova.

-Organizacija izražava nezadovoljstvo donošenjem odluke na osnovu Generalnog urbanističkog plana koji još nije usvojen - navedeno je u saopštenju.

Urbanistkinja Iva Čukić istakla je da se loša praksa isključivanja javnosti u donošenju odluka nastavlja i da to može napraviti velike probleme u svakodnevnom životu Beograđana, dugoročno.

"- izmeštanja Zoo vrta, ali ne i mesto izmeštanja, kao ni šta će biti na prostoru Kalemegdana koji sada zauzima Zoo vrt. Postoje naznake da su tu planirane ‘kreativne industrije’ za koje nemamo pojašnjenje šta bi one trebalo da budu - rekla je Čukić.

Urbanistkinja Božena Stojić rekla je da je, kada se govori o životinjama, ideja izmeštanja Zoo vrta u osnovi dobra, jer je Stari grad toplotno ostrvo i kao takvo neuslovno za život životinja.

- Važno pitanje je kako će postojanje Zoo vrta na Adi biti sanitarno obezbeđeno, s obzirom na to da je u pitanju zona vodoizvorišta sa kojeg se snadbeva ceo Beograd. Ovo su sve izuzetno važne teme, koje se tiču svih nas koji u ovom gradu živimo - rekla je Stojić.

Kako je navela, koncept Generalnog urbanističkog plana je bio izložen na ranom javnom uvidu u junu 2022. godine, kada je javnost imala priliku da se po prvi put susretne sa nejasnom vizijom Beograda 2041. godine.


- Nakon toga, nastavilo se sa detaljnijom razradom plana iza zatvorenih vrata, dok javnost iščekuje objavljivanje javnog uvida kada će biti organizovana i javna rasprava o ovom planu. Neprihvatljivo je da izrada najvažnijeg plana i strateškog dokumenta grada u potpunosti isključuje građane i javnost, dok gradska uprava već kreće u sprovođenje planskih rešenja koja nikada nisu usvojena, niti su bila predmet diskusije javnosti i zajedničkog odlučivanja o budućnosti grada i njegovih stanovnika - istakla je Stojić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.