NavMenu

Promovisan IPA projekat razvoja biciklističkog koridora "Eurovelo 11" - Zrenjanin važna destinacija na međunarodnoj ruti

Izvor: eKapija Subota, 04.02.2023. 13:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Promotivni seminar u okviru projekta "Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi" (EcoBikeNet) INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija održan je danas u Zrenjaninu, kao jednoj od značajnih destinacija na međunarodnoj biciklističkoj ruti "Eurovelo 11" i gradu koji pridaje značaj razvoju ciklo i rekreativnog turizma.

Seminar je organizovao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, čija je podsekretarka Brankica Tabak istakla da su danas u Zrenjaninu predstavljeni benefiti projekta i javnost upoznata s njegovom realizacijom.

- Izrada projektno-tehničke dokumentacije predstavlja planski osnov za izgradnju nedostajuće staze u okviru rute "Eurovelo 11" čiji deo prolazi kroz Srbiju. Staza će biti zastupljena u oblasti od Horgoša do Beograda, u najvećem delu kroz Vojvodinu, što je sledeći korak, s obzirom da se aktivnosti u okviru aktuelnog projekta privode kraju. Izgradnjom tih novih staza, cikloturisti će imati priliku da vide sve prirodne lepote, između ostalog i one u okviru zaštićenih područja na teritoriji grada Zrenjanina - istakla je podsekretarka Brankica Tabak.

Projektne aktivnosti predstavili su Milan Iličić, iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Lorand Vig, iz Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Cilj projekta je razvoj međunarodnog biciklističkog koridora "Eurovelo 11" kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze u pograničnom području Mađarske i Srbije i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima u AP Vojvodini. Realizuju ga vodeći korisnik Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredne i NIF Akcionarsko društvo za razvoj nacionalne infrastrukture u periodu decembra 2020 do maja 20023. Ukupna vrednost projekta je 353.735 EUR-a od čega je 85% učešće EU.

Pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan podsetio je da je Zrenjanin u odnosu na broj stanovnika, među vodećim gradovima u Srbiji, kada je u pitanju biciklistička infrastruktura i aktivnosti koje promovišu taj vid ekološkog transporta.

- Zrenjanin u toj oblasti ima dugu tradiciju i ustaljene navike stanovništva da koristi bicikl. Raspolaže sa skoro 35 kilometara samostalnih biciklističkih staza - 22,5 kilometra u samom gradu i 11,5 do okolnih naseljenih mesta, Aradca, Ečke i Kleka. Posebno je na dobar odjek naišla gradnja biciklističke staze uz Begej, od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, dužine 32,3 kilometra, čime je dat snažan zamah razvoju ciklo i rekreativnog turizma - istakao je Kapelan i dodao da je Grad Zrenjanin u poslednje dve godine subvencionisao kupovinu 150 bicikala za svoje sugrađane i za tu namenu izdvojio milion dinara.

- Kada je u pitanju ruta "Eurovelo 11", koja prolazi i preko teritorije grada Zrenjanina, biciklisti koji je koriste imaju ovde dobru signalizaciju, postavljenu pre tri godine i mnogi od njih koriste priliku da se i zadrže u našem gradu, posete neke znamenitosti, naše smeštajne kapacitete, što donosi korist gradu u širem smislu - naveo je Kapelan.

Na ruti "Eurovelo 11", ili uz nju, nalaze se park prirode "Rusanda" i četiri specijalna rezervata prirode: Ritovi donjeg Potisja, Okanj bara, Carska bara i Titelski breg.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.