Izvor: eKapija | Nedelja, 05.02.2023.| 18:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skejt park u Kragujevcu na javnoj prezentaciji - Sportski centar na otvorenom imaće novi sadržaj

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/Urban Factory)
Grad Kragujevac je ponovio javnu prezentaciju Urbanističkog projekta sportskog centra dva sa uslovima za rekonstrukciju sportskog terena i promenu namene u skejt park.

Obuhvat UP nalazi se severozapadno u odnosu na centralno gradsko jezgro, u njegovoj neposrednoj blizini u okviru ambijentalne celine "Velikog parka. U okviru predmetne katastarske parcele nalaze se i uslužni objekat (kafe bar), zatim montažna letnja pozornica i trafostanica. Širu okolinu pored parkovskog zelenila nalazi se i prostor koji obuhvata postojeći kompleks terena za male sportove (dva teniska terena, teren za odbojku na pesku, teren za rukomet/mali fudbal) i objekat boks kluba.

Rešenje podrazumeva adaptaciju postojećeg sportskog terena za mali fudbal. Asfaltna podloga je usled dotrajalosti prestala da služi nameni i teren poseduje slabu posećenost. Bez namere da se izlazi iz postojećeg gabarita sportskog terena, planirana je promene namene u skejt park, pri čemu bi sportski teren bio izrađen svojim najvećim delom u koti terena originalne podloge, istaknuto je u UP koji je izradio Urban Factory iz Beograda.

Adaptacija terena je skladna prema funkciji i formi prirodne ambijentalne celine okružena sa različitim sportskim sadržajima. Novoprojektovano rešenje od 826 m2 poseduje dva zelena ostrva sa ukupnih 85 m2 prostora u kome je moguće saditi nove sadnice drveća. Zelena ostrva povećavaju korisnost i upotrebljivost prostora sa zasenom i mikroklimatskim uticajima. Skejt park poseduje noćno osvetljenje sa dva stuba rasvete i na taj način prostor može da ima i noćne termine za vožnju. Podloga se obrađuje prema najmodernijim zahtevima koji podrazumevaju visok nivo uglačanosti do "crnog sjaja"

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/Urban Factory)
Površina planiranog skejt parka sa korisnom površinom za kretanje iznosi 741 m2.

Za maksimalnu iskorišćenost prostora koristi se ciklična varijanta kretanja u nekoliko linija pri čemu je je korisniku omogućeno kreativno i nesmetano kretanje. Cikličnu varijantu je moguće koristiti i kao kretanje u "osmici". Ona se dodatno postiže sa nekoliko pozicija koje omogućavaju tečno kretanje korisnika bez potrebe dodatnog potiska kako bi se ostvarila planirana trajektorija kretanja. Skejt park spada u srednju veličinu i kao takav zadovoljava najsavremenije kriterijume projektovanja pri čemu je pogodan za održavanje takmičenja i drugih manifestiacija. Za ograđivanje objekta ne preporučuje se "čvrsta" ograda već u vidu zaštitnog zelenila.

Ukupna površina obuhvata je 9.811 m2 , dok je katastarska parcela na kojoj je predviđena izgradnja objekta je 5.551 m2. Program formiranja ovog sportskog centra, realizuje se kroz: zadržavanje i rekonstrukciju postojećih terena/objekata; i/ili izgradnju novih sportskih terena i objekata, tako da svojim oblikovanjem, gabaritom i namenom ne ugroze ambijentalnu celinu "Veliki park".

Javna prezentacija će trajati do 16. februara, a detalji se mogu pronaći OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE