NavMenu

Puška u dva kalibra biće standardno oružje Vojske Srbije

Izvor: Politika Nedelja, 05.02.2023. 18:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: studio0411/shutterstock.com)Ilustracija

Kada je reč o opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom, u fokusu javnosti su pre svega oni najsloženiji sistemi vezani za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, kao što su raketni sistem FK-3 srednjeg dometa, artiljerijsko-raketni sistem "pancir", helikopteri "mi-35" i H-145M ili avioni "mig 29". Mnogo toga dobila je i Kopnena vojska, od oklopnih vozila, preko artiljerije do tenkova. Ipak, osnovu svake armije čini čovek, može se reći vojnik i puška.

Tim povodom novinar Politike je pitao dr Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse, kada se posmatraju lična oprema i naoružanje vojnika VS danas, koliko se oni razlikuju od one od pre pet ili deset godina?

- Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar deo pešadijskih jedinica kompletima T-19 čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki pomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elementa, u koje za razliku od prethodnih vremena spadaju i štitnici za kolena i laktove, zaštitne naočare, rukavice i dr., a sama balistička oprema je lakša, komfornija i sa većim nivoom zaštite. Vojnik je dakle znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim pomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsavremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom - objašnjava Miloradović.

Takođe, dobili su i nove "Teleoptikove" termovizijske nišane koji znatno povećavaju efikasnost streljačke vatre i danju i noću. Razvijena je i uvedena u naoružanje kamuflažna oprema, nove generacije, individualna kao i prekrivke za borbena oklopna vozila, na primer tenkove, a koja redukuje veliki procenat toplotne emisije tako da maskira i borca i borbenu tehniku baš u termovizijskom spektru.


- Vojska Srbije koristi puške "zastava" M-70 i M-21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke "hekler und koh" puške G-36 i HK-416 i belgijske puške "skar" i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M-19, koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30%. Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila. Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi - ističe Miloradović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.