NavMenu

Fakulteti štite svoje patente - Centar za transfer tehnologije priprema pravilnik o upravljanju intelektualnom svojinom na Univerzitetu u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 22.02.2011. 09:47
Komentari
Podeli

Zaštita intelektualne svojine univerziteta, identifikacija i komercijalizacije rezultata naučno-istraživačkog i stručnog rada osnovni su zadaci prvog Centra za transfer tehnologije u našoj zemlji. Novoosnovani Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, koji obuhvata 31 fakultet i 10 instituta, baviće se evidentiranjem, analizom, zaštitom i promocijom patenata i rezultata istraživanja. Takođe, otvaranje Centra ohrabriće transfer znanja i tehnologije između istraživača i firmi zainteresovanih za primenu rezultata istraživanja, što bi trebalo da donese i nova radna mesta.

Takvo telo do sada nije postojalo u našoj zemlji, tako da istraživači i naučni radnici, koji su značajnu stručnu i finansijsku podršku dobili na svojim matičnim fakultetima, ili nisu štitili intelektualnu svojinu i rezultate naučno-istraživačkog rada, ili su patente prijavljivali samostalno. Praksa u većini evropskih zemalja je drugačija jer projekti koji se razvijaju i realizuju na fakultetu postaju zajednička svojina istraživača i insitucije koja ga je u tome podržala.

Centar za transfer tehnologije osnovan je pri Univerzitetu u Beogradu u oktobru 2010. godine, trenutno ima dvoje zaposlenih, a u toku je donošenje pravilnika o upravljanju intelektualnom svojinom na Univerzitetu. Značajnu podršku formiranju Centra dao je Zavod za intelektualnu svojinu, koji je pomoć razvoju Centra uvrstio u jedan od svojih projekata koji finansira Evropska unija, i delegirao jednog od svojih eksperata, mr Natašu Milojević, kao stručnu pomoć Centru, kazala je za "eKapiju" dr Ivana Ivanović, v.d. direktorka centra.

- Na Univerzitetu u Beogradu do sada nije postojao pravilnik o upravljanju intelektualnom svojinom, patentima, niti autorskim pravima. Četiri tehnička fakulteta- Elektrotehnički, Mašinski, TMF i FON imaju svoje inovacione centre, a postoji i Poslovno-tehološki inkubator tehničkih fakulteta. Sve te insitucije u okviru svog rada imaju transfer tehnologije kao jednu od delatnosti, tako da ćemo se njima tesno sarađivati - kazala je dr Ivanović.

Dr Ivanović je sa saradnicama posetila sličan centar u Velikoj Britaniji, gde pri Univerzitetu u Oksfordu već godinama postoji servis za menadžment intelektualne svojine (ISIS Innovation).

- Istraživač ili tim koji ima neko otkriće, odlazi u organizaciju ISIS i predstavlja svoju inovaciju. ISIS potom odlučuje da li će da se uključi u proces zaštite tog projekta. Podaci se dalje prosleđuju nadležnim organima, a ISIS se angažuje oko prikupljanja, obrade i analize svih neophodnih podataka. Pri tom, ISIS mora u određenom roku da podnosiocu patenta odgovori da li će se angažovati na zaštiti intelektualne svojine. Ukoliko to prihvate, a patent se kasnije komercijalizuje, Univerzitet dobija određeni procenat, u skladu sa prethodno potpisanim ugovorom. Suština je da pronalazač zapravo ne može da zaobiđe ISIS, i tek ukoliko ISIS odbije zaštitu i komercijalizaciju, istraživač može samostalno da nastavi iskorišćavanje inovacije – objašnjava ukratko postupak transfera tehnologije na Univerzitetu Oksford dr Ivanović.

Dr Ivanović kaže da su potencijalni izvori finansiranja Centra brojni, a osim pomoći koja se očekuje od resornog ministarstva iniciraće se saradnja sa privredom, učešće u evropskim projektima, itd.

- Poslednjih deset godina u svetu postoji tendencija osnivanja centara za transfer tehnologije, jer su oni rasadnici novih zanja i veština i veoma su zanimljivi privatnom sektoru, koji sve češće ulaže u takve centre. Naši univerziteti imaju ogroman potencijal i ja ne sumnjam da ćemo pronaći kompanije koje će želeti da ulažu u saradnju sa naukom.

Prvi Centar za transfer tehnologije zato će raditi na jačanju svesti o intelektualnom vlasništvu i povećanju kapaciteta transfera tehnologije na Univerzitetu, kao i pružanju opštih informacija o intelektualnoj svojini. Centar će u saradnji sa ekspertima Univerziteta i Zavoda za intelektualnu svojinu svima zainteresovanima pomoći pri izradi tehnoloških i ekonomskih studija izvodljivosti, kao i proceni vrednosti i ukupnih potencijala u korišćenju patenata. Takođe, centar će pružiti pomoć u stvaranju novih inovacionih centara, inkubatora i poslovno-tehnoloških parkova koje osniva Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.