NavMenu

Za Dolinu vodonika Severni Jadran 25 mil EUR

Izvor: Energija Balkana Petak, 03.02.2023. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: akitada31/Pixabay)Ilustracija
Projekat Dolina vodonika Severni Jadran ispunio je uslove za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 mil EUR direktnog finansiranja, objavilo je Partnerstvo za čisti vodonik. Rezultati pregovora za velike doline vodonika u okviru programa Horizont Evropa očekuju se u prvim danima ovoga meseca.

Da se radi o zaista značajnim sredstvima potvrdio je Massimiliano Fedriga, predsednik Autonomne oblasti Friuli Venezia Giulia, poručivši da veruje da "ova značajna sredstva, dodeljena kao priznanje kvalitetu projekta na evropskom nivou, potvrđuju i druge mogućnosti koje oblast namerava da iskoristi na sinergijski način, počevši od ulaganja predviđenih italijanskim planom oporavka i otpornosti za proizvodnju i korišćenje vodonika" piše energetika-net.com.


Integrisani ekosistem

Dolina vodonika Severni Jadran prvi je transnacionalni projekat usmeren na razvoj namenske doline vodonika, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja (MINGOR). Projekat, nastao nakon potpisivanja Pisma namere između Hrvatske, Slovenije i Autonomne oblasti Friuli Venezia Giulia, ima za cilj uspostavljanje okvira za saradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodonika.

To doprinosi prelazu na integrisani ekosistem koji uključuje energetiku, industriju i saobraćaj, ali i omogućava saradnju na području istraživanja i inovacija.


Partnersvo 34 organizacije

Bojan Kumer, ministar za infrastrukturu Republike Slovenije, podsetio je da je "ovaj projekt rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti, tzv. quadruple helix (četvorostrukog modela saradnje). Ta široka saradnja zaista predstavlja garanciju uspeha ovog projekta, kao i daljeg razvoja rešenja zasnovanih na vodoniku za širu upotrebu".

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije i zahvata celi lanac vrednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne upotrebe vodonika kao ključnoga energenta u više sektora.


Snažan alat

- Moramo biti svesni toga da bi vodik, koji će se, uglavnom, proizvoditi u Evropi, mogao da postane značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje zavisnosti od uvoza energije – jedno od najvažnijih pitanja kada govorimo o podsticaju privrede Evropske unije. Naš je cilj jasan: želimo da budemo važan globalni igrač uz čistu i održivu privredu - istakao je ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović.

Ključni učesnici iz tri zemlje razvijaće pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivog vodonika godišnje. Baviće se njegovim skladištenjem, distribucijom i upotrebom za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika i cementa, kao održiva rešenja u saobraćaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.