NavMenu

MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji - Vetropark "Krivača" investicija u zelenu energiju vredna 155 mil EUR

Izvor: eKapija+ Petak, 03.02.2023. 11:55
Komentari
Podeli
Temelj vetroparka "Krivača" (Foto: Jakov Simović)Temelj vetroparka "Krivača"
U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 mil EUR u vetropark "Krivača". Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine.

"Krivača" je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 km² na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje. To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group istakao je:

- MK Group godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti. Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina.

(Foto: Jakov Simović)

- Ponosni smo što smo deo zelene tranzicije Adria regije. Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom - rekao je Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables.

- Finansiranje vetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski sektor Srbije i nadamo se da će uslediti još ovakvih značajnih koraka kako bi se proširila uloga obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi. Realizacija Krivače bila je moguća samo zahvaljujući snažnoj posvećenosti svih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, kupca električne energije, dobavljača turbina i mnogih drugih - prokomentarisao je Volfgang Hargasner, direktor korporativnih finansija Erste Group, koja je kao glavni kreditor i agent organizovala i strukturirala transakciju.

Značaj ove investicije prepoznale su čak četiri bankarske grupacije, koje su partneri na projektu u segmentu finansiranja: Erste Group Bank AG i Erste Bank a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen banka a.d. Beograd, NLB d. d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, i OeEB.

Vetroturbine koje će biti instalirane u "Krivači" isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA - power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

(Foto: Jakov Simović)

Šef odeljenja za Zapadnu i istočnu Evropu kompanije AXPO, Domeniko Franćeskino, rekao je ovim povodom:

- Zadovoljstvo nam je što stojimo iza ugovora koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena. Ovo jeste prvi PPA ugovor u oblasti energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, ali svedoci smo da sve veći broj kompanija želi da dugoročno kupuje električnu energiju iz obnovljivih izvora kao deo svojih strategija održivosti.

Vetropark "Krivača" koji realizuju MK Group i investicioni fond Alfi Green Energy Fund je projekat kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%, a ujedno, u pitanju je važan korak u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.06.2024.  |  Finansije

NBS pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama - Šta su novine?

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama i pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave, svoje sugestije i primedbe na pomenute nacrte propisa dostave do 27. juna. Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama pre svega je, kako se navodi, da se dodatno podstaknu inovacije na tržištu i obezbedi veća konkurencija i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.